Ondřej Voršilka: sonda do bojů o Gagarinův pohár

2021. 03. 08. 17:01    
Čas čtení: 3 minuta

8.3. 2021 – Boje o Gagarinův pohár v roce 2021 se rozhořely již minulý týden, pandemická situace v Rusku, kde má základnu většina účastníků play-off, je naštěstí příznivá a oproti loňskému startu nadstavby diváci spíše přibývají než naopak. Držme palce, aby to tak vydrželo až do předání poháru. I pro nás komentátory je mnohem krásnějším zážitkem komentovat zápasy s diváckou kulisou a hlavně opravdu nechceme prožít ono velké stop jako před rokem.

Co se týká dosavadního průběhu první kola, potvrzuje se to, co mne napadlo hned při sestavení jednotlivých dvojic a to, co ruští novináři a odborníci momentálně diskutují na všemožných platformách. Letošní první kolo je nejzajímavější za posledních možná pět let.

Dynamo se zatím nečekaně trápí s Čerepovcem. Už v prvním duelu se jasný favorit prosadil pouze jednou, ve druhém utkání si Severstal vynutil srovnání série přesvědčivými pěti góly a vyhnáním zkušeného Yeryomenka z brány. Ve třetím duelu rozhodlo až prodloužení a ve čtvrtém zápase opět Severstal zabojoval, srovnal po neúspěšném začátku utkání na 2:2, ale na více už sílu nenašel. Čerepovci se jakž takž daří držet na uzdě elitní formaci. Jaškin, Kagarlitsky a Šipačov mají sice nejvíce bodů, ale čekal se o něco větší fičák od nejlepšího střelce spolu s nejproduktivnějším hráčem základní část. Mimochodem v Dynamu hoří i jiný boj, než ten na ledě. Vadim Šipačov stále neprodloužil kontrakt na příští sezonu, ale dle GM klubu Jevgenije Krivopuskova je vše na dobré cestě.

Čechům se zatím celkově bohužel tolik nedaří. David Sklenička a Jakub Krejčík v Jokeritu prožívají těžkou sezónu. Vzhledem ke striktním postojům finské vlády musel tým několikrát během základní časti do karantény, některé zápasy se odkládaly a z logisticko-bezpečnostních důvodů bylo rozhodnuto, že Jokerit odehraje všechny zápasy play-off na stadionech soupeřů. Osobně si myslím, že pro samotné hráče je to natolik demotivující fakt zasahující do jejich osobních životů, že to má prostě přímý vliv na jejich výkonnost. A i když Jari Kurri mluví o opaku, Jokerit je krok od vyřazení se soupeřem, který by ho vyloženě převyšovat neměl.

Spartaku zatím nevychází nic. V prvním zápase dotlačili CSKA do prodloužení za stavu 0:0 a byli velmi blízko, jenže to nedopadlo a série nabrala jednotný směr. Další dva zápasy Spartak prohrál se skore 1:8 a i Lukáš Radil, Robin Hanzl a Julius Hudáček mají téměř po sezoně. Spartak si letos věřil na postup z prvního kola, ale realita vypadá jinak. Navíc se mračna stahují kolem Olega Znarokse, který dle všeho hraje o nový kontrakt a celý Spartak o rozpočet na příští sezonu. Oboje vypadá bledě a vzhledem k faktu, že většina hvězd, včetně obou Čechů, má kontrakt jen do konce sezony, dá se očekávat, že Spartak má na nějaký čas poslední šanci něco uhrát.

Z našeho pohledu je velmi zajímavá série mezi Omskem a Yekatem. Jiří Sekáč a Šimon Hrubec vs Jakub Kovář. Lepší vyhlídky mají prvně dva jmenovaní. Jiří Sekáč se dal na play-off dohromady a po zranění se dostává do formy. Sekáč nehrál od poloviny ledna, ale ve čtvrtém utkání pomohl gólem Omsku k vítězství. Ilja Kovalčuk stihl svou formu po návratu naladit velmi dobře. Od prvotních rozpaků, kdy byl v lednu kritizován za laxní a přístup i za to, že je pomalý a moc nebrání, nyní rozhoduje zápasy a svým gólem v 2. prodloužení dnešního utkání ukázal, že má jasný cíl, za kterým se vydal. Avangard staví svůj tým velmi dobře, podepsal asi nejzářivější talent letošního ročníku, čerstvě 17 letého útočníka Ivana Miroščiněnka a slavnostní otevření zbrusu nové arény v Omsku při příležitosti juniorského šampionátu v roce 2022 chce prožívat již jako vítěz Gagarinova poháru. Osobně Omsku věřím, po těžkém prvním kole s Avta si herně více sedne.

Asi nejzajímavější sérií je ovšem souboj Ufy s Traktorem toho času 2:1 pro Salavat. Finská letka ve formaci Hartikainen, Granlund Manninen proti Lukáši Sedlákovi, Tomáši Hykovi a Vitaliji Kravtsovovi. Podle mě bude tato série na sedm zápasů a vyhraje jí Ufa. Ale rád bych se mýlil.

                                                                                                                                                                                                                                                             Ondřej Voršilka