Ondřej Voršilka: sonda do Play-off KHL 2021 – předčasně vyřazeni?

2021. 03. 10. 09:55    
Čas čtení: 2 minuta

10.3. 2021 – Tři série prvního kola bojů o Gagarinův pohár v nejrychlejším možném čase. A nutno podotknout, že ve dvou případech nečekaně. 

Spartak Moskva zklamal. Ano, CSKA bylo jasným favoritem, ale? Vstřelit pouhé dva góly během čtyř zápasů je fatálně málo proti komukoli a je jedno, že jste od začátku pasováni do role týmu, který může postoupit pouhým zázrakem. Spartak měl dostatečnou kvalitu, aby odehrál šestizápasovou sérii. Jori Lehtera skončil pátý mezi nahrávači celé základní části. Emil Djuse byl pátý v asistencích obránců. Kde bylo v play-off skvělých 44 Lehtereho bodů ze základní části? Kde bylo 19 Radilových gólů? Kde byl dvojnásobný mistr světa, olympijský šampion a muž, který pod Olegem Znarokem vyhrál Gagarinův pohár v Petrohradu, Sergei Shirokov? Nepřicházel snad proto, aby Spartaku pomohl v cestě za úspěchem? Evidentně se to nepotkalo. Jediný gól mezi útočníky dal CSKA Martin Bakoš, který nastoupil až do posledního čtvrtého utkání. Spartak čeká zřejmě odchod Olega Znaroka i snížení rozpočtu, ale být to tak nemuselo. Znarokovi se ovšem nepovedlo za dva roky postavit mistrovský tým. Neměl dostatečný počet hvězd jako v Petrohradu, ale zároveň ani borce, kteří by pod ním jezdili „po zadku“ tak, jako v barvách Dynama v letech 2012 a 2013.

U Jokeritu se nemohu zbavit dojmu, že týmu faktor „vyhnanství“ a nutnosti odehrát všechny zápasy série na stadionu soupeře způsobil jistou formu demotivace. Vidina dlouhých týdnů bez svých blízkých v už tak složité době? Absence zázemí vlastního stadionu? Těžko říci, jsou to spekulace, a navíc Lokomotiv byl mírným favoritem se skvělou obranou. Nicméně Jokerit nestrádal zásadními výpadky v sestavě, z brankářů vybral Lauri Marjamaki jednoho z naprosto vyrovnané dvojice. Ale chyběly góly. V prvních dvou zápasech se Jokerit neprosadil vůbec a celkově jen třikrát. Hráčům či vedení bych si do svědomí nikdy sáhnout nedovolil, ale výpadek Jokeritu 4:0 na zápasy je minimálně překvapivý.

Naopak naprosto očekáváný výsledek přinesla série Kazaně s Novgorodem. Ak Bars ve dvou domácích zápasech Torpedo drtivě přestřílela, v prvním utkání dokonce 52:30, a byť zápas dospěl do prodloužení, Kazaň byla lepší a postupem času v sérii získávala na jistotě.

                                                                                                                                                                                                                                                                    Ondřej Voršilka