Jistota nebo riziko? To je to, oč v Galatasaray běží

2021. 03. 12. 18:41    
Čas čtení: 2 minuta

12.3. 2021 – Hodně zajímavými taktickými proměnami prošel v této sezóně jeden z kandidátů na zisk titulu, celek Galatasaray. Ofenzivní strategii vystřídala strategie reaktivní, někdy zůstalo vše na půli cesty. Která bude ta správná? Tedy ta vedoucí k titulu?

Bylo to v Superlize příjemné oživení. Řada celků zde volí defenzivní, nebo v lepším případě reaktivní strategii, která jim velí raději to dozadu moc neotevírat, a spoléhat na to, že se něco narodí z brejků. Galatasaray pod koučem Fatihem Terimem ale odstartovalo sezónu jinak. S vírou, že své soupeře přehraje dominantní hrou.

3 soutěžní porážky v řadě v polovině října ale přinutily Terima začít přemýšlet jinak. Od té doby se trenér Galatasaray více díval na to, jakým způsobem hraje jeho soupeř, a více než na dominancí vlastní ofenzivy spoléhal na bezpečnější organizaci hry, a na individuální výkony svých hráčů.

Dalším přelomem byla pohárová porážka s Alanyasporem, která měla za následek další přehodnocení strategie. A také k výměnu hráčů. Terim přestal tolik spoléhat na Donka, Antalyalıho nebo Feghouliho a začal více sázet na atletičtější, a i defenzivnější typy hráčů. Více příležitostí tak začali dostávat Luyindama, Etebo a Gedson Fernandes. Přesto ale Terim dál doufal, že soupeře bude přehrávat.

V dalších třech zápasech v lize Lvi vyhráli, a dostali v nich jen jeden gól. A zdálo se, že vítězná formulka je znovu nalezena. Poslední dvě ztráty – šokující porážka na trávníku posledního Ankaragücü, a remíza doma se Sivassporem – však vrátila Terima a jeho bandu zpátky na zem.

Terim se tak bude muset rozhodnout. Buď bude chtít hrát ofenzivně, a bude chtít v zápasech dominovat. Ale k tomu musí mít ve hře odpovídající hráčské typy. Nebo by musel na takovou hru rezignovat. Ale to by mu asi fanoušci neodpustili. Ale má vyzkoušeno, že kočkopes nefunguje.

Navíc Galatasaray není v pozici, kdy by mu stačilo hrát udržovací fotbal. V tabulce ztrácí na první Beşiktaş dva body, přičemž bíločerný konkurent má ještě jeden zápas k dobru.

Odváží se tak Terim znovu hrát s více otevřeným hledím?

                                                                                                                                                                                                                                                       redakce/AS/