Testy F1 jsou za námi! Zde jsou informace a souhrnné statistiky

2021. 03. 14. 18:44    
Čas čtení: 3 minuta
F1

14.3. 2021 – Letošní předsezonní testy jsou oficiálně za námi. Poslední šance otestovat letošní vozy před startem sezony se obešla bez větších dramat. Nejvíce kol odjel nejzkušenější jezdec pole Kimi Räikkönen, nejrychlejší byl naopak Max Verstappen. V krátkém souhrnu vám přinášíme nejzajímavější okamžiky dnešního dne a také souhrn celého víkendu.

Nejrychlejší čas testů zajel Max Verstappen, který demonstruje připravenost Red Bullu na letošní sezonu. Svůj čas zajel na sadě pneumatik C4. Verstappen odjel za 4 hodiny celkem 64 kol, dopoledne totiž testoval jeho kolega Sergio Pérez, který skončil na osmém místě s 49 koly.

Na chvíli se v čele výsledkové listiny pohyboval také Kimi Räikkönen s Alfou Romeo. Mistr světa z roku 2007 zajel dnes nejvíce kol ze všech – celkem jich bylo 165. Fin zajel nejrychlejší čas 55 minut před koncem testu, na konci ho ale překonal nejen Max Verstappen, ale také Júki Cunoda a Carlos Sainz.

Cunoda si vedl velmi dobře. Kromě několika nováčkovských chyb (roztočil se v sedmé zatáčce) udržoval konstantní rychlost. Jeho čas navíc mohl být ještě rychlejší, nakonec se ale zařadil na druhé místo se ztrátou menší než jedné desetiny sekundy na Verstappena. Svůj nejrychlejší pokus odjel na sadě C5 (měkčí než Verstappenova C4).

Na třetí místo se zařadil Carlos Sainz, který letos bude závodit pro Ferrari. Španěla potrápily problémy s převodovkou, ale nakonec odjel celkem 79 kol (jen o jedno méně než dopoledne jeho kolega Charles Leclerc). Sainz se dokonce střetl na trati s Kimim Räikkönenem, oba ale dokázali dojet s poškozenými vozy do boxů.

Lewis Hamilton se svým mercedesem obkroužil 54 kol. Stejně jako včera skončil v hodinách, tentokrát v poslední zatáčce při nájezdu na cílovou rovinku. Nakonec zajel páté nejrychlejší kolo na směsi C5.

George Russell byl druhým nejaktivnějším jezdcem dne. Odjel celkově 157 kol a zařadil se na šesté místo.

Ne všichni jezdci ale vyjížděli v posledních minutách na závodní trať. V garáži zůstali např. Daniel Ricciardo nebo Fernando Alonso.

Sebastian Vettel u Aston Martinu nezažívá zrovna pohodový debut. Dnes zakončil svůj den na předposledním místě s celkovými 56 koly. Čtyřnásobného šampiona totiž odstavily technické problémy.

CELKOVĚ BYLY NEJAKTIVNĚJŠÍ ALPHATAURI A ALFA ROMEO

Za všechny tři dny odjely nejvíce kol týmy AlphaTauri a Alfa Romeo. Oba zaznamenaly 422 kol (v přepočtu 2283 km). Následovalo je Ferrari s 404 koly, do nejlepší pětky se dostal i Alpine (396) a Haas (394).

Na opačném konci tabulky se nachází Mercedes, který odjel jen 304 kol. V minulých letech se však stříbrné šípy nacházely pravidelně na vrcholu tabulky. Zajímavé také je, že žádný tým s motorem Mercedes neskončil v top 5.

Mezi jezdci byl nejaktivnější Pierre Gasly, který obkroužil 237 kol. Druhý byl Kimi Räikkönen (229) a třetí nováček Nikita Mazepin (213). Aktivní ale byli i Charles Leclerc (212) a Fernando Alonso (206).

Nejméně kol odjeli Roy Nissany (83) a pak čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel, který během předsezonních testů obkroužil pouhých 117 kol.

Nyní už je vše připravené na první závod letošní sezony, kterým bude 28. března GP Bahrajnu.

                                                                                                                                                                                                                                                             autor: www.gpf1.cz