Fenerbahçe v této sezóně? Nula nebo sto

2021. 03. 19. 12:22    
Čas čtení: 2 minuta

19.3. 2021 – Nic mezi. Fanoušek Fenerbahçe aby si letos buď trhal vlasy, nebo aby otevíral jednu lahev dobrého vína za druhou. Buď jeho tým naprosto propadne, nebo totálně exceluje. Neexistuje žádná střední poloha. Peklo nebo nebe. Nula nebo sto.

 Ono se to ale, pro fanoušky Fenerbahçe – bohužel, týká nejen výsledků, ale i toho, s jakou strategií Fenerbahçe do utkání jde. Jednou je to hra na velké riziko, podruhé s vizí hlavně neinkasovat. A pozor, není to tak, že by první varianta odpovídala silným soupeřům a druhá byla aplikována proti outsiderům. Vypadá to, že se to spíše generuje náhodně. Třetí poloha, jako třeba naposledy proti Gençlerbirliği, je ta vůbec nejhorší. Tam Fenerbahçe zase vypadalo, že vlastně neví, co chce.

Uznávám, že hodnocení týmu, který je jen 5 bodů od čela tabulky vyznívá příkře. Možná na první pohled až příliš. Ale ono to nemůže být jinak. Nikdo nemá letos v Turecku takový tým jako Fenerbahçe. Nikdo nemá tolik kvality, tak luxusně zdvojené posty, a tak úžasnou a variabilní sílu do útoku. Že Fenerbahçe „jen“ bojuje o titul je málo. Čekal se válec.

Fanoušek by asi prominul sem tam to zaváhání. Pokud by jinak tým trenéra Erola Buluta předváděl na trávníku to, jako při první jmenované strategii: dominanci, útočnou hru, vysoký presink. Ale nestrpí nerozhodnost, nejistotu, a zmatek. Jako proti Gençlerbirliği, kdy Fenerbahçe prohrálo 1-2.

Ono už není ani moc prostoru na šlápnutí vedle. O nadcházejícím víkendu bude Fenerbahçe hrát s lídrem tabulky Beşiktaşem. A bude hrát na stadionu soupeře. A pokud by Bulutovi hoši prohráli, už to bude problém. 10 kol před koncem ligy by na svého černobílého soka ztráceli 8 bodů, přičemž má Beşiktaş ještě jeden zápas k dobru.

Velký trenérský talent Bulut musí právě teď ukázat, že je hoden tak velkého týmu, jako je Fenerbahçe. Neb právě on teď bývá označován za nejslabší článek ambiciózního klubu. Musí být rozhodný, musí ukázat, že ví, co chce. A že zná cestu, jak to týmu vštípit. A dojít si pro titul. V opačném případě si lze jen stěží představit, že ve Fenerbahçe zahájí i následující sezónu jako hlavní trenér…

                                                                                                                                                                                                                                                             redakce/AS/