Začíná kvalifikace na MS v Kataru. Co by vám nemělo utéct?

2021. 03. 24. 13:36    
Čas čtení: 3 minuta

24.3. 2021 – Ti, kteří jsou oddanými klubovými fanoušky, nazývají reprezentační okna nudou a ztrátou času. Před zavedením Ligy národů, a v době, kdy se nehrála  kvalifikace o velké turnaje, na tom čas od času něco skutečně bylo. Ale nadcházející týden žádným mrháním nebude. Rozbíhá se totiž kvalifikace o mundial v Kataru v roce 2022!

Co byste před jejím startem měli v každém případě vědět?

Jak se dá na MS v Kataru postoupit

Postupový klíč se od poslední kvalifikace před MS v Rusku nezměnil – z evropské části kvalifikace postupuje přímo deset vítězů jednotlivých skupin. Týmy z druhých míst jdou do baráže. Tam je doplní dva nejvýše postavení vítězové skupiny posledního ročníku Ligy národů. Tedy ty týmy, které se neumístily na prvních dvou místech kvalifikačních skupin. A zde konečně dojde na to, že uspět v Lize národů má smysl. Neb vybojovaná výhra ve své skupině poslední Ligy národů může do baráže velmi lehce vystřelit i český celek. Tedy pokud si přímý postup nebo baráž neuhraje přímo ve skupině v konkurenci Belgie, Walesu, Běloruska a Estonska. Nicméně pokud dojde k tomu, že nejsilnější týmy z nejvyšší úrovně Ligy národů a vítězové svých skupin Belgie, Francie, Itálie a Španělsko obsadí první dvě příčky v kvalifikaci (což je více než pravděpodobné), bude Česko v roli čekatelů v pozicích vítězů skupin Ligy národů už třetí na forhontě. A bude mu stačit, když alespoň jeden ze dvou celků, které jsou nyní nad ním, obsadí první dvě místa v kvalifikaci. A oněmi celky jsou Rakousko a… Wales. Tedy jeden ze soupeřů v kvalifikační skupině. Jinými slovy: šance na to, aby si Češi zahráli alespoň baráž, je opravdu velikánská.

Návrat Boha

Takhle sám okomentoval Zlatan Ibrahimović svůj návrat do národního týmu po takřka pěti letech. Naposledy hrál ve žlutém dresu v roce 2016 na pro Švédy nevydařeném mistrovství Evropy. Comeback může začít 25. března zápasem proti Gruzii. Cílem Zlatana je dotáhnout Švédsko do Kataru, vyrazit tam s ním, a na turnaji skórovat. Na MS byl totiž dosud dvakrát, v letech 2002 a 2006. Gól se mu však dát nepodařilo. „To musím změnit, nemůžu tam mít nulu,“ řekl před startem kvalifikace. A nutno říci, že to bude výzva hodná Zlatana. Tou dobou mu totiž bude už 41 let.

Jogi stříhá metr

Působení nejdéle sloužícího reprezentačního trenéra na světě se začíná chýlit ke konci. Ačkoli měl Joachim Löw smlouvu u německého nároďáku smlouvu až do MS v roce 2022, požádal o její předčasné ukončení po letošním Euru. Bude to po 1ř letech ve funkci. Pozice hlavního trenéra Německa se ujal 12. července 2006.

Ronaldo bude útočit na rekord

Cristiano Ronaldo už má takřka na dostřel překonání dalšího velkého rekordu. Takového, o jehož překonání sám moc a moc stojí. Nyní má na kontě 102 branek v portugalském národním dresu. Už jen sedm mu chybí, aby dorovnal současného rekordmana, kterým je Íránec Ali Daeí. Ronaldo bude mít pro start kvalifikace i hratelné soupeře k tomu, aby svůj reprezentační gólový účet zase rozšířil. Portugalsko se totiž na začátku kvalifikace utká s Ázerbájdžánem, Srbskem a Lucemburskem.

Oranje i s fanoušky

Fotbal se nadále hraje před prázdnými hledišti. Okamžiky, kdy bychom mohli být svědky natřískaných stadionů se zdá být dost v nedohlednu. Ale někde se už chtějí na fanoušky začít připravovat. A proto pustí Nizozemsko na kvalifikační zápas 27. března proti Lotyšsku na stadion v Amsterdamu 5.000 lidí. Všichni budou muset být hrdými vlastníky negativního testu na koronavirus. Experiment je součástí studie národního svazu o návratu diváků do hlediště.

Belgii i Walesu budou proti Čechům chybět některé z opor

Bez některých důležitých hráčů se budou muset obejít největší soupeři Česka v boji o postup na mistrovství světa. Belgii budou chybět zranění Axel Witsel a Eden Hazard. Naopak Romelu Lukaku hrát může. Poté, co se koronavirem nakazili 4 jeho spoluhráči v Interu, byl jeho start v ohrožení. Výsledek jeho testu je však negativní, účasti Lukakua v utkáních v Lovani proti Walesu, v Praze proti Česku, a proti Bělorusku nic nebrání.

Walesu bude přece jen chybět záložník Juventusu Aaron Ramsey. I přes poraněné stehno v původní nominaci figuroval, zdravotní problémy mu ale zápasové zatížení nedovolí. Draci se musí obejít i bez kouče Giggse. Bývalý dlouholetý hráč Manchesteru United byl v listopadu zatčen kvůli rušení pořádku ve svém domě a byl obviněn z napaden. Stejně jako při minulých reprezentačních zápasech v listopadu převezme Giggsovy povinnosti jeho asistent Robert Page. Ten sice musel Ramseyho oželet, ale může počítat s největší hvězdou týmu, kterou je Gareth Bale. Po zranění se vracejí brankářská jednička Wayne Hennessey, záložník Joe Allen a útočník Hal Robson-Kanu.

                                                                                                                                                                                                                                                                           redakce/AS/