Ondřej Voršilka: Bitva dvou armád. Tradiční souboj ozdobí Play-off KHL

2021. 04. 02. 14:08    
Čas čtení: 3 minuta

2.4. 2021 – CSKA Moskva a SKA Petrohrad ve finále konference. Ruku na srdce, kdo to nečekal? Během posledních sedmi sezon se potkaly pětkrát. Oba skončily na prvním a druhém místě po základní části a po celou sezónu předváděly nejvyrovnanější výkony. I přes zavedení platového stropu si konkurenci nepustily k tělu. Oba mají stejné ambice, přesto každý úplně jiný. 

V dobách sovětské éry měly oba kluby mnoho společného. Oba spadaly pod ministerstvo obrany a oba byly hrdými nositeli nejvyšších hodnot tehdejší sovětské společnosti. Nicméně rozdíly najdeme i tehdy. V konečném důsledku bylo totiž CSKA premiantem a výkladní skříní doby. Bylo přece z Moskvy, právě zde působili ikoničtí Larionov, Krutov, Fetisov, Makarov, Kasatonov a Tretiak. A samozřejmě Viktor Tichonov, který vedl CSKA od roku 1977 až do roku 1996. Klub získal neuvěřitelných 32 titulů a s tím spojený pocit nepřekonatelnosti. Oproti tomu leningradská organizace strádala, trofeje nepřicházely, a když se dostala do finále, CSKA ji odfoukla z cesty. I přes to se SKA Petrohrad vypracoval v jednu z nejsilnějších organizací v globálním světě současného hokeje.

I v dnešní době jsou na tom oba soupeři dost podobně. Mají silné zázemí, o zájmy CSKA se stará energetický obr Rosněft, o ty petrohradské státem kontrolovaný gigant Gazprom. Nemají tedy problémy ekonomické jistoty a o chod naplňování sportovních zájmů se starají ti nejlepší z nejlepších. Oba kluby patří k hlavním favoritům na zisk Gagarinova poháru a oba mají nesmírně silná mužstva.

Určit favorita je letos ovšem složitější, než kdykoli jindy. Především proto, že v této sezoně jsou oba celky až příliš odlišné. CSKA před startem sezóny opustily hlavní hvězdy, útočník Kiril Kaprizov a brankář Ilja Sorokin. O to výrazněji se CSKA upnulo na týmovost, neprostupnou obranu a pracovitost hráčů, kteří jsou spíše než hvězdami velkými bojovníky. A funguje to skvěle. Podobně jako Dynamu Moskva v letech 2012 a 2013 pod Olegem Znarokem. Jenže i Igor Nikitin, bývalý spoluhráč Jaromíra Jágra a nynější kouč CSKA, pochopil, že toto může být cesta úspěchu. Málo které mužstvo v KHL má takto vyrovnané čtyři pětky.

Petrohrad je postavený úplně jinak, především na mladých hráčích, se kterými skvěle pracuje trenér Valerij Bragin, který s ruskou dvacítkou vyhrál světový šampionát v roce 2011 a získal bezpočet dalších medailí s mládežnickými kategoriemi. Pointa je v tom, že SKA si to může dovolit, vzhledem ke svému dlouhodobému postavení i bezbřehému majetku vychovává ty nejlepší mladíky. A ti prostě fungují.

Bude to dravost a hezký útočný hokej Petrohradu? Nebo zkušenosti bojovníků a extrémní obrana CSKA? Nechme se představit

– oba soupeři se potkávají v Play-off po páté během posledních sedmi let

– poslední 3 série ovládlo CSKA Moskva

– v roce 2015 ve finále konference tým CSKA vedl 3:0 na zápasy, ale Petrohrad čtyřmi výhrami v řadě otočil a postoupil do finále a vyhrál Gagarinův pohár

– oba soupeři spoléhají na špičkové švédské brankáře – CSKA na Larse Johanssona, SKA na Magnuse Hellberga

– Petrohrad vyhrál KHL 2x – 2015 a 2017 CSKA 1x – 2019

Sledujte celou sérii živě na Sport1 a Sport2

1. zápas CSKA – SKA 2.4. 18:30 Sport1

2. zápas CSKA – SKA 4.4. 16:00 Sport1

3. zápas SKA – CSKA 6.4. 18:30 Sport2

4. zápas SKA – CSKA 8.4. 18:30 Sport2

zápas CSKA – SKA 10.4. 16:00 Sport2

případný 6. a 7. zápas zařadíme dodatečně

                                                                                                                                                                                                                                                        Ondřej Voršilka