Na co Rosberg potřeboval tisíc kol, zvládl Hamilton za dvě

2021. 04. 11. 20:19    
Čas čtení: 2 minuta
F1

11. 4. 2021 – Rivalita Lewise Hamiltona a Nika Rosberga ze společných let u Mercedesu je jednou z výraznějších kapitol v historii formule 1. Zajímavé porovnání těchto dvou závodníků nabídl hlavní stratég Stříbrných šípů James Vowles. A německý pilot z něj svým způsobem nevychází dobře…

Ve třech letech, kdy měl Mercedes vůz na titul, dokázal Rosberg jen jednou Hamiltona porazit, aby následně ukončil kariéru. Zpětně přiznal, že vítězství v šampionátu jej stálo takové úsilí, které už nehodlal znovu podstupovat.

Že se Roberg na titul v tom nejlepším slova smyslu pořádně nadřel, potvrzuje i Vowles. „Když jste Nikovi dali tisíc kol, pomalu se dostal na neskutečnou výkonnostní hranici. Lewisovi na to stačily okruhy dva. Nico byl skvělý v případě, že jste mu dali v autě dost času, aby se pokusil o to, co jeho kolega.

Doteď nechápu, proč pak skončil. I kdyby Lewise znova neporazil, byl v dobrém autě, vyhrával by závody a byl by součástí týmu, který dělal něco úžasného,“ zamýšlí se stratég.

Na druhou stranu, Vowlesovi tak trochu oponuje jeden z šéfinženýrů Andrew Shovlin. Podle něj je dnes takřka nadlidský úkol ve stejném voze porazit Hamiltona. „Dnes je z něj mnohem více kalkulující jezdec,“ tvrdí.

„Když k nám přišel, chtěl na to jen tlačit a nezastavovat. Dnes od prvního kola myslí na šampionát, stará se o auto a pneumatiky. Všechno má až klinicky promyšlené.  Jeho cílem je dokonalost. Těžko si vybavíte nějakou jeho chybu,“ říká Shovlin o nástupci Michaela Schumachera u týmu.

I na jeho jméno došlo, zavzpomínal na něj prvně jmenovaný, tedy stratég James Vowles. Schumacher ve své druhé štaci v F1 dokázal během tří let získat jen jedny stupně vítězů, přestože položil základy pro to, z čeho pak Mercedes těžil v dalších letech a těží až dodnes.

„Zlomilo mi srdce, že se nám s Michaelem nepodařilo vyhrát závod. Upřímně si to zasloužil. Do týmu vložil tolik úsilí. Dodnes cítím, že nezajížděl takové výsledky, jaké si zasloužil za to, co pro stáj udělal,“ mrzí Vowlese.

autor: gpf1.cz