Sedm bodů, osm zápasů do konce. Bude to Beşiktaşi stačit?

2021. 04. 13. 08:08    
Čas čtení: 2 minuta

13. 4. 2021 – Jde se do finále. Turecká Superliga se blíží ke svému konci, boje o ligový titul se vyostřují. Nejvyšší trumfy drží v ruce Beşiktaş. Ustojí tlak?

Vypadá to totiž, že největším soupeřem Beşiktaşe teď může být už jen Beşiktaş. Neb finiš dvou dalších hlavních rivalů o titul, celků Galatasaray a Fenerbahçe, se úplně nekoná. Lvi Fatiha Terima získali z posledních tří zápasů jen bod, a vyhráli jen jednou z posledních 6 zápasů. Fenerbahçe zvítězilo jen jednou z posledních 5 duelů. Působí to tak, že místo toho, aby oba týmy dupaly po Beşiktaşi v cílové rovince, jen foukají bíločernému týmu do zad, aby měl cestu ve finiši co nejjednodušší.

Tedy ne že by Beşiktaş taky sem tam nezakopnul. Ale když se tak stalo, tak se Black Eagles, narozdíl od soupeřů, zase rychle postavili na nohy. Po remíze s Fenerbahçe a porážce v dalším istanbulském derby na trávníku Kasimpaşi se celek vedený bývalým hvězdným záložníkem klubu Sergenem Yalçınem znovu sebral, a dvakrát za sebu vyhrál. Přičemž stihl dát sedm gólů – 3 Alanayasporu a 4 týmu Erzurum BB.

Pokud byste se podívali na zápasy tří největších rivalů o titul, a měli říci, kdo z nich působí herně nejlépe, myslím, že byste bez problémů označili právě Beşiktaş. A to i kdyby jste měli hrát hru na slepou bábu, a týmy by hráli anonymně, že byste něvědli, kdo je kdo. Black Eagles působí nejjistěji, mají nejlepší organizaci hry, a čerpají se seběvědomí, které v průběhu sezóny načerpali.

I Beşiktaş ale bude muset překonat pár výzev. V něděli se zranil Cenk Tosun, a bude chybět do konce sezóny. A přijde i o Euro. Je už druhým hrotovým útočníkem, který Yalçınovi vypadl. V posledníích třech zápasech totiž kvůli svalovému zranění nemohl hrát nejlepší střelec týmu, Vincent Aboubakar.

Hraje se ještě o 24 bodů, což není málo. Ale všechny indicie teď ukazují na to, že by to Beşiktaş už měl zvládnout. A já věřím, že zvládne. Pro Fenerbahçe by to byla velká rána, neb tam se od června nepočítá s ničím jiným než s titulem. A Sergen Yalçın by tak mohl smáznout  v posledních letech rostoucí dojem, že byl sice skvělým záložníkem, ale že jako trenér stojí za starou belu. Faktem je, že na jakýkoliv úspěch zatím ve své trenérské kariéře čeká. Pokud však dovede Black Eagles k titulu, tohle stigma může spláchnout do minulosti.

redakce/as/