Nečekaný trumf

2021. 04. 16. 07:48    
Čas čtení: 2 minuta

Rachid Ghezzal

16. 4. 2021 – Pro fanoušky Leicesteru je to flop. Zkrátka průšvih, nic, totálně zpackaný nákup. Vyhozené peníze. Ale na hostování v Turecku alžířský reprezentant Rachid Ghezzal ukazuje, že ještě není hráčem na odpis. Může být právě on nečekaným trumfem Beşiktaşe v licitované o ligový titul?

Mezi námi, fanoušků, kteří na něj nevzpomínají v dobrém, je víc. Příznivci francouzského Lyonu určitě nezapomněli, jak s jejich klubem Ghezzal před pár lety vyběhl. Ačkoli mu Les Gones slibovali co uměli (rozuměj vše na co měli), aby u nich prodloužil končící smlouvu, Alžířan po mnoha tanečcích a změnách názoru po vypršení kontraktu utekl do Monaka. Kde byl nabízený plat o 100.000 € měsíčně nižší. Ale na podpisovém bonusu se Ghezzal zahojil dostatečně, a vysloužil si nálepku hráče, kterému stačí zamávat penězi pod nosem, a máte ho v hrsti.

Po sezóně v Monaku, kde nezazářil, ani nevyhořel, se k němu upnul Leicester City. Ten sháněl náhradu za Ryiada Mahreze, který se líbil City. A když se něco City líbí, znamená to, že u nich velmi pravděpodobně i skončí. A tak se u Ghezzalova krajana i stalo. Lišky, které tou dobou vedl Claude Puel, který Ghezzala z Francie velmi dobře znal, za něj zaplatily 12 miliónů liber.

Jenže tahle investice se nepovedla.

V 19 zápasech Premier League dal jeden gól, nezapsal ani jednu asistenci, a nebyl schopen se prosadit. Měl problémy s aklimatizací, a k tomu, aby se přiblížil výkonům Mahreze, měl stejně daleko, jako je to z Anglie do Alžírska.

Před minulou sezónou tak byl poslán na hostování do Fiorentiny. Jenže výsledek byl podle čísel identický jako v Leicesteru. V Serii A 19 zápasů, 1 branka, 0 asistencí. Z hlediska dojmu z jeho hry to snad bylo ještě horší než v Anglii.

Co teď?

Přišel sešup. Ani Premier League, ani Serie A. K Turkovi. Hostování do Beşiktaşe.

Jenže tady se Ghezzal rozvzpomněl na svou zatím nejvydařenější sezónu 15/16, kdy jeho výkonům tleskala celá Ligue 1. Alžířan se totiž u „Black Eagles“ stal klíčovým hráčem pro architekturu ofenzivní složky týmu. Na kontě má už 3 branky a hned 14 asistencí, což je průběžně nejvíc ze všech hráčů turecké Süper Lig. Spolu se střelci Aboubakarem a Larinem, plícemi týmu, záložníkem Atibou Hutchinsonem, a klíčovým stoperem Vidou, táhnou Beşiktaş za titulem.

Otázkou je, co bude dál. V Leicesteru má smlouvu ještě na rok. Ale dveře do týmu má už zavřené. Manažer Brendan Rogers už dal najevo, že s Ghezzalem nepočítá.

Beşiktaş už se nechal slyšet, že pro to, aby získal Alžířana natrvalo, je schopen udělat opravdu hodně. Ale nebude to mít jednoduché. Neboť zájem projevila i turecká konkurence. Ruku na znamení zájmu o Ghezzala zvedly i celky Galatasaray a Fenerbahçe. Což Leicesteru rozhodně vadit nebude. 12 miliónů liber za svou tehdy vysněnou posilu už zpátky nedostane. Ale dobré Ghezzalovy výkony v této sezóně, a očekávaný boj o jeho služby v Turecku, mohou cenu přece jen trochu vyšponovat…

redakce/as/