Ondřej Voršilka: čeká nás strhující finále KHL, o Auroru lepší než předloni

2021. 04. 18. 08:20    
Čas čtení: 2 minuta

18.4. 2021 – Velké finále je tady. Po druhé se v něm utkají týmy CSKA Moskva a Avangardu Omsk. 

CSKA postoupilo víceméně jednoznačně. Ano, hrálo se šest zápasů, Petrohrad ukázal svou kvalitu i touhu, ale krom téměř 114 minut trvajícího pátého zápasu se vlastně nic až tak dramatického pro CSKA nedělo. Sérii rozhodly první dva skvěle zvládnuté zápasy na domácím ledě s nulou inkasovaných gólů, a pak obrat ve druhé třetině třetího utkání, po kterém se v sérii Moskvané ujali vedení 3:0. Podle mnohých názorů předvádí CSKA „antihokej“. Ano, do jisté míry se s tím dá souhlasit. Urputná obrana, neprostupné střední pásmo a rozhodně ne hokej na krásu. Ale CSKA musí vítězit. Je jedno jak, za jakou cenu. A když fungují vojáci jako je Telegin a ofenzivně vynikají Okulov, Shalunov či Mamin, což nejsou vyloženě hvězdy, tak proč cokoli měnit. Úspěch si zaslouží respekt a obdiv, ať je dosažen jakoukoli sportovní cestou. A když je to o tom, postavit výborné bodyguardy kolem fenomenálního gólmana, tak proč ne? Mimochodem cítíte tu paralelu Ilja Sorokin 2019 – Lars Johansson 2021?

Na druhé straně je série finále Východní konference. Série, která byla extrémně vyrovnaná, velmi hokejová a plná emocí. Byl to příběh psaný pro fanoušky. Měla všechno. Individuální příběhy. Nególový obránce Kirill Gotovets dal úvodní branky ve dvou prvních zápasech. Nic podobného v kariéře nezažil. Ilja Kovalčuk zařídil prodloužení v 5. utkání gólem 8 vteřin před koncem třetí třetiny poté, co 11 zápasů neskóroval. Kirill Petrov dal jediné dva góly šestého utkání v den svých 31. narozenin a odvrátil vyřazení. Skvěle chytal Šimon Hrubec a hlavně, zápasy byly atraktivní, dramatické a nabízely hezké hokejové momenty. Jako správná vyhrocená série měla i zvláštní tajemnou auru zákulisních machinací v souvislosti s kauzou Alexeje Jemelina. Ale nakonec zvítězil hokej, symbolicky sedmým gólem v prodloužení sedmého utkání.

Finále bude mít věřím to nejlepší z obou sérií. V ideálním případě Omsk nezopakuje finále z roku 2019 a donutí CSKA otevřít hru. Když se to stane, čeká nás skvělá dlouhá série. Možná jedna z nejlepších za dosavadních 13 let KHL.

Program přenosů na Sport1 a Sport2:
18.4. 1. zápas CSKA – Avangard 17:00 Sport1
20.4. 2. zápas CSKA – Avangard  18:30 Sport2
22.4. 3. zápas Avangard – CSKA  18:00 Sport1
24.4. 4. zápas Avangard – CSKA  16:00 Sport1
další případné zápasy budou doplněny
                                                                                                                                                                                                                                                                                              Ondřej Voršilka