Déšť, velká nehoda a červené vlajky, drama v Imole vyhrál Max Verstappen

2021. 04. 18. 18:25    
Čas čtení: 2 minuta
F1

19.4. 2021 – Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Emilia Romagna, která byla druhým podnikem letošní sezony. Závod byl odstartován za mokrých podmínek, trať ale postupně osychala. Průběh GP pozastavila velká nehoda Valtteriho Bottase a George Russella.

Před startem závodu začalo v Imole pršet. To zapříčinilo, že se startovalo na přechodných pneumatikách, někteří piloti zvolili start i z plně mokrého obutí gum. Hamilton start z pole position nevyužil, do vedení se okamžitě dostal Max Verstappen z Red Bullu. Start se povedl i Leclerovci, který se vyšplhal na místo třetí.

V úvodních kolech GP došlo ke kolizi mezi Nicholasem Latifim a Nikitou Mazepinem, pilot Williamsu musel ze závodu odstoupit a na trať vyjel Safety Car. Mick Schumacher se za zpomalovacím vozem snažil zahřát pneumatiky, ale na mokré trati ztratil kontrolu nad vozem a poškodil si vůz o boxovou zeď. Za Safety Carem udělal chybu i Sergio Pérez, který vyjel mimo trať a následně předjížděl své soupeře, za to obdržel penalizaci 10 sekund.

Trať postupně osychala a zhruba v polovině závodu již byla drtivá většina pilotů na suchých pneumatikách. Max Verstappen zajel do boxů o kolo dříve než Lewis Hamilton, díky čemuž si Holanďan upevnil první místo. Ve své snaze dohnat ztracený čas udělal Hamilton chybu v zatáčce Tosa, vyjel do kačírku a poškodil si přední spoiler o zeď. O moment později závod přerušily červené vlajky kvůli obrovské nehodě mezi Valtterim Bottasem a Georgem Russellem v šikaně Tamburello.

Restart se povedl Landu Norrisovi, který se na měkkých pneumatikách dostal před druhého Leclerca. V druhé polovině závodu se Lewis Hamilton snažil limitovat škody. Z devátého místa se rychle dostal na místo páté, následně předjel obě Ferrari a v posledních kolech i McLaren Landa Norrise.

Závod vyhrál Verstappen, před Hamiltonem a Norrisem. Z Imoly si body odváží i Kimi Räikkönen, který dojel devátý, bod za desáté místo bral Ocon z týmu Alpine. Závod nedokončili Latifi a po vzájemné kolizi Bottas s Russellem.

Výsledky GP Emilia Romagna

1 Max Verstappen Red Bull/Honda 63 kol
2 Lewis Hamilton Mercedes 22.000
3 Lando Norris McLaren/Mercedes 23.702
4 Charles Leclerc Ferrari 25.579
5 Carlos Sainz Jr. Ferrari 27.036
6 Daniel Ricciardo McLaren/Mercedes 51.220
7 Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 51.909
8 Pierre Gasly AlphaTauri/Honda 52.818
9 Kimi Räikkönen Alfa Romeo/Ferrari 1’04.773
10 Esteban Ocon Alpine/Renault 1’05.704
11 Fernando Alonso Alpine/Renault 1’06.561
12 Sergio Pérez Red Bull/Honda 1’07.151
13 Yuki Tsunoda AlphaTauri/Honda 1’13.184
14 A.Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1 Lap
15 Sebastian Vettel Aston Martin/Mercedes 2 Laps
16 Mick Schumacher Haas/Ferrari 2 Laps
17 Nikita Mazepin Haas/Ferrari 2 Laps
Valtteri Bottas Mercedes kolize
George Russell Williams/Mercedes kolize
Nicholas Latifi Williams/Mercedes smyk

                                                                                                                                                                                                                                                             autor: www.gpf1.cz