Lvi se rozežírají zevnitř

2021. 04. 23. 07:53    
Čas čtení: 2 minuta

23. 4. 2021 – Z boje o titul v turecké lize mezi celky Beşiktaşe, Fenerbahçe a Galatasaray se pomalu stává už jen boj kdo s koho mezi prvními dvěma jmenovanými kluby. Lvi, jak se Galatasaray říká, se totiž jedinou výhrou z posledních pěti zápasů ze hry o titul pomalu odhlašují. Dost dobře na tom svůj podíl viny mohou mít vnitřní problémy, se kterými se Galatasaray potýká.

Jak ve svém pravidelném blogu upozorňuje turecký novinář Arda Alan Işik, vnitřní válka, která poslední roky Galatasaray trápí, znovu nabrala na intenzitě. Na jedné straně barikády stojí předseda klubu Mustafa Cengiz, na druhé populární a věhlasný kouč Fatih Terim.

Přijde vám, že jste Cengizovo jméno neslyšeli? Ne tak docela. Právě on stal za tím trochu úsměvným, ale o to podivnějším vyhazovem záložníka Younese Belhandy v průběhu března. Bylo to poté, co se reprezentant Maroka opřel do kvality hřiště domácího stadionu. Tehdy uvedl, že i  tréninkové hřiště je v lepším stavu. A že by se vedení místo zveřejňování líbivých příspěvků na Instagramu a Twitteru mělo raději věnovat kvalitě trávníku.

Rozhodnutí vyhodit Belhandu tehdy šlo přímo proti vůli Fatiha Terima, a znovu tak přililo oleje do ohně, který mezi oběma muži hoří minimálně od sezóny 18/19. Zisk titulu však tehdejší vášně poněkud utlumil. A loni na ně kvůli komplikacím spojeným s pandemií koronaviru moc nebyl prostor, řešily se závažnější věci.

Současné nepříznivé výsledky týmu ale zřejmě dodaly Cengizovi kuráž se do fotbalistů a Terima zase více opřít. Otevřeně kritizuje nejen jejich výkony, ale i jejich soukromý život. A působí tak, že se vyžívá v tom, že vše řeší přes média. Což upřednostňuje před diskrétnějším řešením celé situace přímo s dotčenými aktéry.

Není také tajemstvím, že se trenér Terim chce do budoucna ucházet o křeslo předsedy klubu. Mezi oběma muži tak může jít i o ryze konkurenční boj.

Volby čekají Galatasaray už v květnu. A vzhledem k tomu, jak se týmu nyní nedaří, vzhledem k současné povaze rétoriky stávajícího předsedy Cengize, a i s přihlédnutím k jeho horšícímu se zdravotnímu stavu, je čím dál tím méně pravděpodobnější, že by svoji pozici obhájil.

Přesedlá tak Terim už letos z role trenéra, ve které je nyní čím dál tím víc (nejen Cengizem) kritizován, do role funkcionáře? Jasno by mělo být už poměrně brzy…

redakce/as/