Poslední šance znervóznit Beşiktaş. Jak s tím Galatasaray naloží?

2021. 05. 07. 08:30    
Čas čtení: 2 minuta

7. 5. 2021 – Turecká fotbalová liga se přiřítila do finiše. V letošní nadupané sezóně zbývá dohrát poslední tři ligová kola. A o titul stále bojují tři týmy. A hned dva z nich, Beşiktaş a Galatasaray se potkají ve vzájemném souboji v sobotu. Při utkání, které je jednoznačným tahákem 40. kola soutěže. Klidně tomu můžeme říkat i zápas jara.

Letos možná až nečekaně skvělý, a v ofenzivně nesmírně našlapaný Beşiktaş potřebuje k jistotě titulu získat z posledních 3 zápasů 4 body. Tedy za předpokladu, že se nebude chtít ohlížet na zaváhání soupeřů. Galatasaray má o 6 bodů méně než Beşiktaş. A pokud v sobotu vyhraje, stáhne ztrátu na Beşiktaş jen na tři body. A pokud v souběžně hraném zápase Ankaragücü podlehne Fenerbahçe, které bylo po právu vnímáno jako největší předsezónní favorit, a které má nyní v tabulce o bod víc než Galatasaray, byl by před posledními dvěma koly soutěže rozdíl mezi prvním a třetím týmem tabulky jen tříbodový.

Pozice Beşiktaşe je nyní relativně komfortní. Tým trenéra Sergena Yalçına si ji upevnil současnými třemi výhrami v řadě. A zejména ta poslední, proti nebezpečnému Hataysporu, naplňuje fanouška černobílých velkou dávkou optimismu. Sergen Yalçın byl přitom před zápasem s týmem, který překonává očekávání, a který patří k těm vůbec nejlepším v Turecku co se týče hry na brejky, velmi nervózní. Před utkáním dokonce nesmyslně nařkl Hatayspor z až nezdravého nažhavení a touhy Beşiktaş porazit. Jenže to se nestalo. A bylo k tomu strašlivě daleko. Black Eagles totiž zápas zvládli. A jak. Už po půli to bylo 5-0. Konečná výhra 7-0 přinesla černobílým obrovskou radost, i úlevu zároveň. A byl to současně, jak se ve Spojených státech říká, velký „statement“. Tedy velké prohlášení ve smyslu „koukejte, jsme tu, a hele, jak jsme silní“. Dominantní výhra Beşiktaşe způsobila i zcela spontánní reakce na sociálních sítích, kde i fanoušci konkurenčních týmů Fenerbahçe a Galatasaray začali černobílým předčasně gratulovat k titulu.

Ale ono to tak snadné nebude. Fenerbahçe, pro které je cokoliv než titul totálním neúspěchem, se po dřívějších třech porážkách v sedmi zápasech srovnalo, a 8 zápasů v řadě neprohrálo. A udělá vše pro to, aby titul získalo, jakkoliv se to teď nejeví jako ta nepravděpodobnější varianta.

A Galatasaray? To nemůžete odepsat nikdy. Stačí vzpomenout na to, jak tradičně sebevědomý, a v historii turecké Superligy nejúspěšnější tým v koncovce sezóny 18/19 znemožnil Başakşehir, který prahnul po svém prvním titulu. Ale právě kvůli naprosto senzační koncovce Terimovy lví smečky o něj přišel. Přitom 7 kol před koncem ligy měl Başakşehir náskok 5 bodů, a držel všechny potřebné trumfy. Ale z posledních 7 zápasů vyhrál jen jednou.

Pozice Beşiktaşe je nyní mnohem lepší než ta, kterou měl tehdy Başakşehir. Už jen proto kolik zápasů zbývá dohrát. Kromě toho je Beşiktaş mnohem ostřílenějším týmem. Možná nemá toho nejzkušenějšího trenéra v lize, ale zase jde o někoho, kdo sbíral tituly jako hráč, a ví, co je potřeba udělat v situacích, kdy jde do tuhého.

redakce/as/