Vzchopí se ještě Beşiktaş?

2021. 05. 14. 08:00    
Čas čtení: 3 minuta

14.5. 2021 – Poslední kolo turecké fotbalové ligy slibuje tuze zajímavou podívanou. Celou sezónu napínavý boj o titul v závěru sezóny pořádně vygradoval. A tak před poslední várkou ligových zápasů v Turecku hrají o titul stále ještě tři celky.

Ještě tři kola zpátky to vypadalo už jako téměř hotová věc. Beşiktaş měl pětibodový náskok. Ale před posledním kolem mají černobílí shodně bodů (81) jako Galatasaray. Bez šance není ani Fenerbahçe, které je pozadu jen o dva body.

Jak si jednotliví uchazeči o titul před svými posledními zápasy stojí? 

Stále nejlepší pozici má Beşiktaş. Ale už to nemá úplně ve svých rukou. Můžou za to dvě porážky v posledních dvou zápasech. Zejména kolaps v posledním zápase proti Fatihu Karagümrük, ve kterém Black Eagles dostali rozhodující gól na 1-2, když hráli proti týmu hrajícímu po vyloučení v 10, zní jako totálně nepochopitelná věc.  Beşiktaş má o dva body více než třetí Fenerbahçe, se kterým má Beşiktaş lepší vzájemný zápas. S Galatasaray má bilanci po vzájemných zápasech vyrovnanou, tam bude rozhodovat rozdíl mezi vstřelenými a inkasovanými góly. Což hraje ve prospěch Beşiktaşe. Ale už ne tak výrazně jako před předposledním kolem. To měli Black Eagles k dobru 6 branek. Teď už jen dvě. Jinými slovy, pokud by černobílí v posledním kole vyhráli 1-0, a Galatasaray třeba 4-0, titul získají Terimovi Lvi.

No a právě Galatasaray se z týmu, který už vypadal na odpis stal nyní celkem, který má nejlepší formu, a zřejmě i nejsilnější drive. Lvi teď vyhráli 5x za sebou, naposledy si proti Denizlisporu vylepšili skóre, a budou doufat, že se jim povede podobný comeback v boji o titul jako před dvěma lety v souboji s Başakşehirem. Nemají to sice ve svých rukách, ale do karet jim hraje řada faktorů – los, forma, a zřejmě i fyzická kondice. Ze všech uchazečů o titul vypadá Galatasaray v posledních kolech nejčerstvěji.

Naopak nízký stav paliva v nádrži vypadal jako jeden z hlavních důvodů toho, proč třetí do party v boji o titul, boháči z Fenerbahçe, v posledním kole nevyužili zaváhání Beşiktaşe, a neposkočili do čela tabulky. Znemožnil jim to jak precizní defenzivní výkon jejich posledního soupeře, týmu Sivassporu, tak i nedostatek vlastní kreativity, a právě i nedostatečné penzum energie. Nutno ale říci, že soupeř byl extrémně dobrý. Sivasspor nyní táhne nejdelší sérii neporazitelnosti v lize. Výhra nad Fenerbahçe byla už 18. zápasem v řadě bez porážky. Ale i tak se od žlutomodrých čekalo víc. Hrajete o titul, máte šanci dostat se do čela. Ale hra Fenerbahçe působila stereotypně, bez nápadu. A v momentu, kdy byste čekali vzrůstající tlak, nastaly okamžiky zmaru a křeče. Kontaktní gól na 1-2 přišel tak pozdě, že se nic víc již stihnout nedalo.

A jaký mají týmy v posledním kole los? Papírově nejjednodušší to má Galatasatay. Jako jediné hraje doma, navíc proti Malataysporu. Který je v tabulce 14. Má záchranu jistou, a jeho motivace nemusí být ta úplně nejvyšší. Na první pohled tak zápas jako stvořený k tomu, abyste vyhráli, a dali tři a více branek.

Fenerbahçe také hraje proti celku ze spodních pater tabulky. Jeho soupeř, Kayserispor, však ještě bojuje o záchranu. Aktuálně je prvním nesestupujícím, ale záchranu ještě nemá jistou. K ní potřebuje alespoň bod, nebo aby Gençlerbirliği nezvítězilo na Trabzonsporu.

Soupeř Beşiktaşe, Göztepe, už o nic moc nehraje. Skončí 10., nebo 11. Daleko od pohárů, daleko od sestupu. Ale čistě podle síly kádru je to určitě nejtěžší protivník z těch tří, proti kterým uchazeči o titul hrají. Záležet tedy bude znovu na tom, s jakou vervou a s jakým přístupem Göztepe do zápasu půjde.

Kdo se bude radovat? Rozuzlení můžete sledovat v sobotu večer při vysílání Sportu TV!

                                                                                                                                                                                                                                                                           redakce/AS/