Kalendář sezóny F1 se mění! Turecko zrušeno, v Rakousku dva závody

2021. 05. 15. 13:32    
Čas čtení: 2 minuta
F1

15.5. 2021 –  Po oznámení nových cestovních omezení několika zemí, v nichž mají svá sídla týmy F1, a která se přímo týkají cestování z Turecka, přináší F1 aktuální informace o důsledcích pro kalendář sezóny 2021. Po diskusích s promotérem Velké ceny Turecka vyplývá, že vzhledem k vzniklým okolnostem nebude možné uspořádat závod v plánovaném termínu mezi 11. – 13. červnem. Strany se tak domluvily na uspořádání závodu v náhradním termínu v jiné destinaci.

Turecko se tak přidalo k Číně, která vznesla stejnou žádost na začátku tohoto roku. Formule1 na základě vzniklé situace potvrzuje, že místo zrušených GP se uskuteční hned dva závody v Rakousku. Velká cena Štýrska, která se bude konat 25.-27. června a Velká cena Rakouska v původním termínu 2. – 4. července.

V důsledku těchto změn se Velká cena Francie přesune na termín o týden dříve (18. – 20. června), přičemž všechny vstupenky zůstávají v platnosti. Sezóna 2021 tak bude i nadále obsahovat plný počet 23 závodů.

Současná situace v souvislosti s COVID-19 zůstává nestabilní, ale F1 je nadále v neustálém kontaktu s promotéry a týmy a je připravena v případě nutnosti reagovat. F1 zatím zvládá pandemickou situace dobře a prokazuje svou pružnost.

Již přijatá opatření  se ukázala jako vysoce účinná, přičemž více než 78 000 testů COVID-19 provedených v minulé sezóně přineslo pouze 78 pozitivních výsledků, což je 0,1%. V této sezóně bylo zatím provedeno 17 000 testů s pouhými 15 pozitivními případy, což je opět 0,1%.

K tomu se také daří velmi účinně očkovat především ve Velké Británii, kde sídlí sedm z deseti týmů. F1 bude i nadále fungovat způsobem, který chrání bezpečnost zaměstnanců a všech zúčastněných stran.

Stefano Domenicali, prezident a generální ředitel Formule 1, uvedl: „Všichni jsme se těšili na závod v Turecku, ale současná cestovní omezení znamenají, že v červnu zde nelze uspořádat závod. Formule 1 opět ukázala, že je schopna rychle reagovat na vývoj a hledat řešení a jsme rádi, že v Rakousku budeme mít hned dva závody, což znamená, že nám zůstane 23 závodů.“

                                                                                                                                                                                                                                                            redakce/onv/TZ F1