Turečtí fotbalisté hledí směrem k Euru s velkými nadějemi

2021. 05. 26. 06:52    
Čas čtení: 2 minuta

26. 5. 2021 – Turci si věří. Což ostatně uměli vždy dobře. V zemi se mluví o tom, že by současná generace hráčů mohla navázat na úspěšné turecké týmy z MS 2002 a ME 2008. Z obou turnajů si Turci odvezli bronz. Současný optimismus je umocněn i skutečností, že trenérem výběru z roku 2002, kdy Turci překvapili celý svět, byl stejný muž, který je u kormidla turecké reprezentace i nyní – 68letý Şenol Güneş.

Současná turecká fotbalová reprezentace v sobě snoubí dobrý mix zkušenosti a šikovných mladších hráčů, kteří se už však prosadili v silných evropských klubech. V posledních letech se povedlo udělat v týmu určitou generační obměnu. Dobře se to dá zdokumentovat tím, že v současné nominaci na evropský šampionát jsou pouze tři hráči, kteří byli u toho, když Turecko startovalo na posledním Euru v roce 2016. Turci tam tehdy neuspěli, ve dvou ze tří zápasů nedali gól. Trefili se, a hned dvakrát, jen při výhře nad Českem. Ale v důsledku se oba celky – český výběr, i turecký tým, jen dívaly na záda postupujícím Chorvatsku a Španělsku.

Turecko může své současné sebevědomí čerpat z velmi úspěšné kvalifikace o evropský šampionát. Za celý průběh země půlměsíce prohrála jen jednou, na Islandu. S úřadujícím světovým šampionem, týmem Francie, jako jediná ze své skupiny neprohrála. Doma ji po senzačním týmovém výkonu podpořeném velmi účinnou, a skvěle realizovanou defenzivní taktikou dokázala jako jediná ve své skupině porazit, na Stade de France se body dělily.

Určité pochybnosti nad silou týmu ale přinesla poslední edice Ligy národů, která se hrála po kvalifikaci na Euro, před zahájením kvalifikace na MS v roce 2022. V Lize národů totiž Turci doslova vybouchli, v konkurenci Maďarska, Ruska a Srbska vyhráli ze šesti zápasů jen jednou. A i když je pravda, že výsledky i výkony přinesly v Turecku vícero zvednutých obočí, tým, který se Ligy národů účastnil, moc společného s tím, který si uhrál Euro, a který se na něm za pár týdnů představí, dohromady neměl. Güneş během Ligy národů experimentoval s herními styly, rozestavením, a hlavně nominacemi.

K těm, kteří budou tvořit kostru týmu na Euru, se Güneş vrátil při startu kvalifikace o mistrovství světa v Kataru v roce 2022. A hned to byl jiný příběh. Turci do kvalifikace vstoupili výtečně. Výsledkem je mimo jiné výhra nad Nizozemskem nebo Norskem, 10 vstřelených branek ve 3 zápasech, a průběžná první pozice v kvalifikační skupině G.

Přes veškerý optimismus, nebo možná právě jemu navzdrory, nepůsobí Şenol Güneş jako trenér týmu, který v sobě koncentruje velkou sílu a tuze zajímavý potenciál. Na tiskové konferenci, kde došlo k oznámení nominace Turecka na Euro, Güneş nadšení veřejnosti hodně tlumil. Připomněl, že všechny tři celky, se kterými se jeho Turecko na Euru potká, tedy Itálie, Wales a Švýcarsko, jsou v žebříčku FIFA výše než jeho výběr. Dodal také, že Itálii vnímá jako jasného favorita, a že zbylé tři týmy se budou prát o pozici za italským favoritem.

Otázkou je, zda mohl říci něco jiného. A je i pochopitelné, že se nechtěl pouštět do nějakých bezbřehých optimistických řečí. Neb těch se vede v Turecku samo o sobě hodně. Očekávání fanoušků jsou v Turecku už tak nějak tradičně nerealistická, a přehnaně ambiciózní. K Turecku to ale patří. A Güneş tohle všechno zná. Zažil to. A nehodlá na sebe vyvinout větší tlak, než je nutné. Neboť ten je už sám od sebe nemalý…

Turecko se v přípravě na Euro potká s Azerbájdžánem a Moldavskem. Třetí přípravné utkání se Severním Irskem bylo zrušeno, místo toho by se Turecko mělo utkat s Maltou. Ostrý start na evropském šampionátu čeká Turky 11. června proti Itálii.

redakce/as/