Zůstane Györ na házenkářském trůnu?

2021. 05. 28. 07:44    
Čas čtení: 3 minuta

28.5. 2021 – Už o nadcházejícím víkendu se dozvíme jméno letošního vítěze v házenkářské Lize mistryň. Pro sázkaře možná vcelku jasná záležitost vzhledem k tomu, že maďarský Györ v posledních letech válcuje zbytek Evropy. Maďarský velkoklub triumfoval v posledních třech ročnících(vloni byla vyřazovací fáze bez náhrady zrušena) a hlavním aspirantem na titul je i v tomto roce.

Letošní dominance Györu možná nebyla tak drtivá jako v předešlých letech, ale ve vyřazovací fázi úřadující maďarský mistr ukázal svoji sílu a bez větších potíží postoupil do Final Four. Složení týmu nedoznalo v posledních letech výrazných změn a hráčky mají zažitý herní systém, který je založen na rychlém přechodu do útoku a celkově na rychlé házené pod taktovkou fenomenální norské střední spojky Stine Bredal Oftedalové. Maďarský celek se může opřít o výrazné osobnosti, které už posbíraly řadu týmových i individuálních ocenění. I přes řadu úspěchů Györ působí stále „hladově“ po dalších triumfech.

V letošní sezóně Györ vyhrál základní skupinu B s bilancí 10 výher a 4 remízy. Několikrát tedy byla v ohrožení  mimořádná padesáti pěti zápasová série bez porážky v Champions League, která trvá od ledna 2018, kdy Györ prohrál v Bukurešti 22:28. Od té doby Györ nasbíral 47 výher a 8 nerozhodných výsledků. Zajímavé je, že právě semifinálový soupeř Györu, francouzský Brest, sehrál s největším favoritem soutěže v základní skupině dva remízové duely. Kromě Brestu dokázaly proti Györu bodovat ještě CSKA Moskva a Odense. Ve vyřazovacích bojích si Györ nejprve suverénně poradil s německým Bietigheimem v celkovém skóre 69:48 a ve čtvrtfinále pak přehrál, také bez větších problémů, nevyzpytatelnou Buducnost Podgorica. Nejlepší střelkyní Györu v letošním ročníku je norská levá spojka Veronica Kristiansenová, která zaznamenala 83 branek. Obrovskou kvalitu má Györ také mezi tyčemi, kde se střídají tři reprezentantky. Francouzské duo Laura Glauserová, Amandine Leynaudová doplňuje Norka Silje Solbergová.

Před vrcholem sezóny došlo v Györu k nečekané změně na postu trenéra. Po ligové porážce s FTC 22:31, kdy Györ přišel o vedení v domácí nejvyšší soutěži, byl předčasně odvolán trenér Gábor Danyi, který se měl přesunout do Siófoku až po skončení sezóny. V maďarské lize tým nejprve vedla stále ještě aktivní hráčka Anita Görbiczová, ale vedení pak urychlilo plánovaný příchod Ambrose Martina.  Španělský trenér, který s Györem triumfoval v Lize mistryň čtyřikrát,  se k týmu vrací po třech letech, kdy působil na lavičce Rostova a ruské reprezentace.

Györ ve Final Four doplní trojice Brest, CSKA Moskva a Vipers Kristiansand. Brest v základní skupině B skončil na třetím místě za dvojicí Györ, CSKA Moskva. V play – off vyřadil Esbjerg a následně ve francouzském souboji Méty. Final Four si zahraje poprvé při čtvrté účasti v Champions League. V kádru Brestu působí nejlepší střelkyně soutěže Ana Grosová.  Slovinská pravá spojka má na svém kontě už 118 gólů.

CSKA Moskva hraje Champions League poprvé a hned postoupila do Final Four. Ve skupině B prohrála pouze dva zápasy a zaznamenala nejvíce výher ze všech týmů v základních skupinách. Ve vyřazovacích zápasech ruský tým nezvládl oba úvodní zápasy na půdě soupeře a souboje s Krimem Mercator i s CSM Bukurešť musel doma otáčet. Přes rumunský tým nakonec přešel ve čtvrtfinále jen díky vyššímu počtu branek na půdě soupeře. Nejlepší střelkyně týmu je Ekaterina Ilinová s 67 góly.

Vipers Kristiansand se v této sezóně musel vypořádat s nejvyšším počtem odložených zápasů během podzimní fáze soutěže. Po náročném programu v tomto kalendářním roce nakonec úřadující norský mistr obsadil páté místo ve skupině A. V osmifinále Kristiansand vyřadil Odense a ve čtvrtfinále překvapivě jednoho z favoritů soutěže a posledního finalistu Rostov. Stejně jako Brest hraje Kristiansand Champions League počtvrté a podruhé se norský tým kvalifikoval do Final Four. Před dvěma lety nakonec obsadil třetí místo a letos by chtěl svoje maximum znovu posunout. V týmu působí řada bývalých i současných norských reprezentantek v čele s brankářskou legendou Katrin Lundeovou a nejlepší hráčkou světa roku 2017 Norou Mørkovou. V Kristiansandu od léta hraje také jediná česká zástupkyně v letošním Final Four Jana Knedlíková. Trojnásobná vítězka Ligy mistryň s Györem je aktuálně čtvrtou nejlepší střelkyní týmu.

Všechny zápasy Final Four můžete sledovat živě na kanále Sport 1. Komentátoři Peter Štefanec a Dušan Olejár budou přímo v Budapešti v László Papp aréně.

Program Final Four na Sport1:

Sobota 29.5.

15:15 1. semifinále: Györ – Brest

18:00 2. semifinále: Vipers Kristiansand – CSKA Moskva

Neděle 30.5.

15:15 Zápas o 3. místo

18:00 Finále

                                                                                                                                                                                                                                                                Zdeněk Rom