F1 zvažuje přidělení extra mistrovských bodů

2021. 05. 29. 10:48    
Čas čtení: 2 minuta
F1

29.5. 2021 – Nový šéf šampionátu a bývalý lodivod Ferrari, Ital Stefano Domenicali, si pohrává s myšlenkou, podle které by měl být bodově nadstandardně ohodnocen jezdec, který během celého víkendu bude podávat dominantní výkony. Nápad jde ruku v ruce s dalším letošní novinkou, zavedením sobotních sprintových závodů.

„Přemýšlím o vytvoření ‚grandslamového‘ bonusu, kdy by jezdec, který by vyhrál kvalifikaci, sprintový závod a samotnou velkou cenu, získal body navíc nebo tak něco,“ přiznal Domenicali.

„Teprve uvidíme, za co by závodník mohl být odměněný, ale uvažujeme o takovém bonusu u některých Grand Prix, kde se pojede sprintový závod. Mohli bychom ten systém použít třeba pro historické závody, aby byly ještě speciálnější,“ uvažuje.

Myšlenka je to zajímavá, leč se nabízí otázka, proč dominantnímu jezdci „dobrovolně“ dávat ještě větší počet bodů. Při převaze jednoho týmu a pilota by tak o titulu mohlo být rozhodnuto klidně už v polovině sezony.

Zatímco úvahy o „grandslamu“ (nejprestižnější tenisové turnaje, pozn. red.) jsou teprve v zárodku, sprintové závody jsou minimálně letos jistotou. Ty s délkou kolem půl hodiny cílí hlavně na mladší publikum, které si chce královna motorsportu hýčkat.

„Rychle rosteme, můžeme to vidět na číslech sledovanosti v TV i na sociálních médiích, z čehož máme radost. Mladá generace projevuje více zájmu o tento sport. Samozřejmě před sebou máme ještě hodně práce, ale teď si vedeme dobře.

Proto nestále přemýšlíme nad tím, jak udělat formuli 1 ještě lepší. Chceme divákům ukázat ještě více. Máme před sebou sezonu, ve které se navíc bude bojovat až do konce, to taky zvýší nadšení a zájem fanoušků,“ těší Domenicaliho.

                                                                                                                                                                                                                                                             autor:   www.gpf1.cz