Po těžké sezóně přichází vrchol evropské klubové házené

2021. 06. 10. 08:25    
Čas čtení: 3 minuta

10.6. 2021 – Kolín nad Rýnem je bezesporu jednou z perel mezi evropskými městy. Čtvrté nejlidnatější v Německu s řadou dominant v čele se slavnou katedrálou ze 13. století či fascinujícími románskými kostely a všudypřítomnou aurou impozantní řeky. Kolín je ovšem také zářivou perlou na světové mapě sportu. Je městem závěrečného turnaje Final 4 mužské Ligy mistrů EHF v házené.

Elitní evropská klubová soutěž míří ke konci své 61. sezóny a již o víkendu 12.-13. 6. poznáme nového šampiona. Na stanicích Sport1 a Sport2 vám neunikne ani vteřina z těch nejlepších zápasů sezóny.

Cesta Ligy mistrů započala již v roce 1957, kdy byl korunován první vítěz Poháru evropských šampionů, Pražská Dukla a vedla přes změnu názvu na současnou verzi EHF Champions league v roce 1993 až po uzavření symbolického českého kruhu v minulém roce, kdy ke zlatu dovedl svůj THV Kiel český trenér a bývalý skvělý reprezentant i nejlepší házenkář světa roku 2010 Filip Jícha a přidal tak další významný úspěch do své bohaté sbírky. Ostatně jako hráč působil v Lize mistrů devět sezón a s 633 góly je jejím patnáctým nejlepším střelcem v historii.

Letošní ročník, chycen stejně jako další elitní soutěže do koronavirové pasti, odstartoval již před rokem, 1. června 2020. V tento den se uskutečnil za přísných opatření los, který rozdělil 16 účastníků do dvou skupin po osmi. Silný Flensburg, Szeged či Vardar ve skupině A, v té druhé pak s devíti tituly historicky nejúspěšnější účastník Ligy mistrů Barcelona či nevyzpytatelný Veszprém.

Samotná základní část odstartovala 16. září. Na každý tým čekalo náročných 14 zápasů základní části a na začátku března se měla oddělit dvanáctka účastníků Play-off. Na základě usnesení výboru soutěže z 10.2. 2021 bylo rozhodnuto, že v této specifické sezóně, komplikované pandemickou krizí, postoupí do nadstavby všech šestnáct týmů.

„Letošní ročník Champions league je samozřejmě poznamenán covidovou krizí, na kterou některé týmy doplatily více, a některé méně. EHF našlo dobré řešení tím, že všechny týmy pokračovaly v soutěži formou play-off, kde už utkání nebyla covidovou situací tolik ovlivněna.“ říká házenkářský expert stanic Sport1 a Sport2 Vladimír Haber.

I tak si tíživá situace v souvislosti s novým typem koronaviru vybrala svou daň a například tým PPD Zagreb musel kvůli vysokému výskytu nakažených své zápasy s Flensburgem v prvním kole skrečovat a rozloučit se bez boje.  Do čtvrtfinále postoupila nejlepší osmička týmů, které se utkaly o možnost završit náročnou sezónu v impozantní Lanxess aréně na závěrečném turnaji čtyř.

Čtvrtfinálové dvojice

Telekom Veszprém – HBC Nantes

Paris Saint-Germain – THW Kiel

Barca – Meshkov Bres

SG Flensburg-Handewitt – Aalborg Handbold

„Po odehrání prvního kola se do čtvrtfinále probojovaly skutečně momentálně nejlepší týmy, s jedním překvapením, kterým je jednoznačně družstvo HC MESHKOV BREST,“ dodává Vladimír Haber, bývalý hráč a trenér národního týmu

Běloruský klub je sice tamním dvanáctinásobným šampionem, ale na mezinárodním fóru doposud žádné úspěchy nemá a postup do čtvrtfinále Ligy mistrů je prvním takto výrazným počinem pro klub, v jehož barvách dříve působil například český reprezentant Pavel Horák a nově také Stanislav Kašpárek.

Favorité červnového Final 4 jsou ovšem jiní a bude velmi zajímavé sledovat, kdo pozvedne slavnou trofej. Kolínský turnaj je vyvrcholením každé sezóny a patří k nejvýznamnějším událostem evropského kolektivního sportu.

„Samotné Final4 je vrcholem pro všechny zúčastněné týmy pro svoji jedinečnou atmosféru, kterou organizátoři z německého Kolína dovedou každoročně připravit jako velkou show nejen pro hráče, ale i pro diváky v hale, letos pravděpodobně pouze u televizních obrazovek, a která je určitě srovnatelná s MS i ME,“ podotýká Vladimír Haber, stříbrný olympijský medailista v házené a současný expert Sport1 a Sport2

Zajímavosti soutěže: /před startem čtvrtfinále/

6927 gólů – v průměru 60.23 za zápas

47393 diváků – v průměru 412 na zápas

90gólů – Alex Dujshebaev/Kielce/ nejlepší střelec

Program Final 4 2021

1.semifinále 12.6. 15:15 Sport1

2.semifinále 12.6. 18:00 Sport1

O 3. místo 13.6. 15:15 Sport1

Finále 13.6. 18:00 Sport1

                                                                                                                                                                                                                                                                           Ondřej Voršilka