Benzema je zpět. Co se tím pro národní tým Francie mění?

2021. 06. 12. 13:31    
Čas čtení: 2 minuta

12. 6. 2021 – Byla to pro fotbalové fanoušky ve Francii moc dobrá zpráva. Po šesti letech absence se do národního týmu vrátil Karim Benzema. Při dlouhém sezení s trenérem Didierem Deschampsem si oba muži vyříkali vzájemné invektivy minulých let, a po dlouhém zvažování se trenér úřadujících mistrů světa rozhodl vzít Benzemu zpět, a hned ho přibalit s sebou na Euro. Co všechno to pro francouzský národní tým znamená? 

Nejmenší radost z toho má zřejmě Olivier Giroud. Historicky druhý nejlepší střelec Les Bleus tím přichází o pozici. I když… Stále ukazuje, že když na něj Deschamps ukáže, je vždy připraven. Jako naposledy v přípravě proti Bulharsku. Benzema musel střídat kvůli zranění, a Giroud stihl dát dva góly. Na nejlepšího střelce francouzských fotbalových reprezentačních dějin Thierryho Henryho tak Giroud ztrácí už jen 5 gólů.

Ačkoli euforie z návratu Benzemy po smolném začátku útočníka Realu Madrid při comebacku poněkud opadla (neproměněná penalta v prvním zápase po návratu proti Walesu a zmiňované zranění proti Bulharsku), bylo v obou zápasech vidět, že hra s ním bude oproti zápasům s Giroudem na hrotu (logicky) vypadat úplně jinak.

Giroud je oproti Benzemovi mnohem víc mužem do šestnáctky. Tedy ne že by tam Benzema strádal. To vůbec ne. Ale mnohem více se zapojí do hry i mimo ní. Giroud je nejcennější v hledání si místa před bránou, při útočných i obranných standardkách, nebo i jako muž, na kterého Francouzi tu a sem pošlou dlouhý míč. Který pak (stále ještě) útočník Chelsea jednou sklepne na rozběhnutého Mbappého, podruhé podrží, a počká na hráče z druhé vlny, nebo si ho nechá sám. Vše umí dokonale.

Na Benzemovi bylo v obou zápasech vidět, že si při práci s míčem na zemi s ničím moc nezadá s dalšími parťáky v útoku – Griezmannem (který je nota bene zase v super formě), a nejlepším střelcem i nejlepším hráčem Ligue 1 Kylianem Mbappém. Přestože mělo toto trio zatím jen omezený čas na souhru a na vytvoření základních automatismů, bylo vidět, jak jsou schopni si velmi rychle náramně vyhovět.

Pozitivní vliv by to mělo mít i na roli Kyliana Mbappého. Vždycky se říkalo, že je pro něj dobře hrát v národním týmu s Giroudem, neboť na křídle snáz uplatní svoje přednosti než v roli hrotového útočníka. Což stále platí. Nicméně se ukazuje, že nejnebezpečnější pro soupeře je Mbappé v situacích, kdy moc nevíte, odkud na vás udeří. A v momentě, kdy bude hrát vepředu s přece jen o něco mobilnějším Benzemou, poskytuje mu to více prostoru k tomu, aby si našel ideální pozici, odkud zahrozí.

I vzhledem k návratu Benzemy je Francie oprávněně zase největším favoritem Eura. Deschamps má k dispozici stejný tým jako před třemi lety na zlatém mistrovství světa v Rusku. A Benzemu navíc. Dohromady to dává celek, který nemá vyloženou slabinu. Jen to vám samozřejmě šampionát nevyhraje. Ale Francie bude pro každého na Euru tuze těžkým oříškem k rozlousknutí.

redakce/as/