Zapadne Hamšík do systému hry Trabzonsporu?

2021. 06. 14. 19:31    
Čas čtení: 3 minuta

14.6. 2021 – Velmi zvučnou posilu ulovil ještě před začátkem Eura turecký Trabzonspor. Smlouvu na dva roky s opcí podepsal kapitán slovenské reprezentace Marek Hamšík. Za každou sezónu by měl dostat 1,5 miliónů € čistého na vyplacené mzdě, a za každý rok ještě po 700.000 € jako podpisový bonus.

Nabízí se otázka, jak na tom teď vlastně Hamšík herně je. Svým působením v Číně, a několikaměsíčním působení ve Švédsku poněkud sešel z očí. A letos v létě mu bude už 34 let.

Kdo ale viděl Hamšíka v zahajovacím utkání Slovenska na Euru proti Polsku, viděl stále hráče, který může být rozdílový. Skvělá orientace v přechodové fázi, parádní kopací technika, schopnost určovat rytmus hry, skvěle zakončení. To všechno jsou pozitivní atributy, se kterými Hamšík vždy nad ostatními vyčníval. A viditelně je může nabídnout i nadále. Kromě toho získává Trabzonspor přirozeného vůdce, hráče, který bude chtít týmu šéfovat.

Co ale jeho pozice ve hře? V minulosti hrál nejmladší kapitán slovenské reprezentační historie na různých postech. Někdejší československý reprezentant a bývalý slovenský reprezentační trenér Ján Kocian v něm viděl box-to-box záložníka na pozici 8, dokonce i středního záložníka s obrannými úkoly na pozici 6. Pod Vladimírem Weissem starším hrál ve slovenském národním týmu i ze strany. Ve svém klíčovém klubové angažmá v kariéře, v italské Neapoli, už si ho ale nejvíce pamatujeme jako ofenzivního středního záložníka. A jakého! V Neapoli strávil Hamšík celkem 12 let a odehrál 520 zápasů, ve kterých dal 121 branek, a na dalších 100 přihrál.

Budeme-li se přiklánět k tomu, že Hamšík bude hrát na této pozici, kterou zastává i v národním týmu Slovenska, někdo ze stávajícího kádru Trabzonsporu bude asi mrzutý. Oním mužem bude zřejmě Tasos Bakasetas. Hráče, který ze všech hráčů Trabzonsporu svým profilem, a fotbalovým umem nejvíce odpovídá charakteristice Marka Hamšíka. Řecký reprezentant i od svého lednového příchodu z Alanyasporu hrál (a dobře) právě na pozici podhrotového hráče, kterou by podle všeho měl teď Hamšík zabrat pro sebe.

Zajímavější však bude ještě to, jak bude Hamšík pasovat do systému. Trenér Abdullah Avcı, který tým převzal po nevydařeném startu do sezóny na začátku listopadu, totiž kompletně změnil nastavení týmu. Do jeho příchodu hrál celek z Trabzonu velmi ofenzivní, až nespoutaný fotbal. Který spočíval v taktice držení míče, a generoval hodně šancí, a hodně branek. Ale hodně gólů Trabzonspor i dostával.

Avci ale Trabzonspor přeměnil na reaktivně-pragmatický tým. Na celek, který hrál v bloku, často rezignoval na držení míče, a soustředil se hlavně na svědomitou defenzivní práci, a těžil z dobrých kontrů. Což na první dojem nevypadá jako ideální podmínky pro Hamšíka. Jemu by spíše svědčilo to, kdyby Trabzonspor hrál jako před příchodem Avciho. Pro rodáka z Banské Bystrici ale zase může hovořit fakt, že ani slovenský národní tým nyní nehraje tak, že by soupeře přehrával na držení míče a územní převahu. Průpravu tedy má…

Jak se Hamšík prosadí ukáže až sezóna jako taková. Pro diváka přenosů turecké Superligy je to ale bezesporu dobrá zpráva. Dostane totiž další atraktivní a zajímavý objekt ke sledování…

                                                                                                                                                                                                                                                                         redakce/AS/