Pohárové scénáře aneb možnosti českých a slovenských klubů v Evropě

2021. 06. 22. 08:11    
Čas čtení: 2 minuta

22. 6. 2021 – Už v září se na obrazovkách Sport1 a Sport2 rozjedou základní skupiny Evropské ligy a zbrusu nové Evropské konferenční ligy! České a slovenské zastoupení v obou soutěžích může být příjemně bohaté. Pokud máte mírný zmatek v tom, kdo kam může postoupit či sestoupit, následující řádky jsou právě pro Vás.

Český šampion SK Slavia Praha se chystá na třetí předkolo Ligy mistrů. Ať už to v boji o nejprestižnější klubovou soutěž dopadne jakkoliv, jedno je jisté. Minimálně v základní skupině Konferenční ligy Slavii uvidíme. Pokud pražský klub neuspěje už ve třetím předkole Ligy mistrů, bude hrát play-off o Evropskou ligu. Pokud by přišel neúspěch i tam, teprve tehdy přijde „pád“ rovnou do skupinové fáze Konferenční ligy.

Pražská Sparta bude hrát na konci července ve druhém předkole Ligy mistrů proti Rapid Vídeň. V případě postupu přes rakouský klub získá jistou účast v základní skupině Evropské Ligy a samozřejmě přetrvávající možnost postupu do Ligy mistrů. V případě neúspěchu by se Sparta propadla do třetího předkola Evropské ligy, kde by jí čekal lepší tým z dvojice St. Johnstone – Anorthosis Famagusta (ze Skotska, resp. Kypru). Pokud by sparťané ani tam neuspěli, přišel by pád do play-off Konferenční ligy a možnost, že na evropské scéně v následující sezóně vůbec nebudou figurovat.

Třetí tým české ligy Jablonec se pomaličku chystá na třetí předkolo Evropské ligy. Pokud by si se zatím neznámým soupeřem neporadil, čeká ho play-off Konferenční ligy. Severočeši tak v tuhle chvíli nemají jistotu základní skupiny v evropské soutěži. Pokud ovšem Jablonec ve třetím předkole Evropské ligy postoupí, může se těšit minimálně na základní skupinu Konferenční ligy.

Slovácko a Plzeň nemají kvalifikační cestu do Konferenční ligy vůbec jednoduchou. Oběma českým týmům budou stát v cestě potenciálně tři soupeři. Pokud je všechny nedokáží vyřadit, Evropa už jim další místo v pohárech nenabídne. Slovácko začne ve druhém předkole proti bulharskému Lokomotivu Plovdiv, Viktoria se utká s běloruským Dynamem Brest.

Ze slovenských klubů bojuje o Ligu mistrů pouze Slovan Bratislava. Hrát bude už v prvním předkole proti Shamrock Rovers. Pokud by Slovan s irským mistrem neuspěl, propadne se do třetího předkola Konferenční ligy, o čemž rozhodl dodatečný los, jinak by bratislavský klub hrál už ve druhém předkole. Jestli ovšem Slovan Iry přehraje, čeká ho dvojduel s Young Boys Bern ze Švýcarska. V případě vyřazení se Švýcary, půjde slovenský klub do třetího předkola Evropské ligy.

Druhý tým Slovenska DAC Dunajská Streda nastupuje do druhého předkola Konferenční ligy, což znamená, že proti ní stojí potenciálně tři soupeři a tím prvním bude nepříjemný Partizan Bělehrad. Trnava a Žilina se v boji o skupinu Konferenční ligy musí porvat hned se čtyřmi soupeři. Spartak narazí hned zkraje na maltský tým FC Mosta, MŠK si to rozdá gruzínským klubem Dila Gori. Stejně jako v případě Slovácka a Viktorie Plzeň znamená prohra v kterémkoliv z dvojduelů konec na evropské scéně.

Za celou redakci držíme všem českým a slovenským klubům palce!

redakce/mim/