Připravte se, NCAA Football je zpět v plné parádě!

2021. 08. 26. 08:22    
Čas čtení: 4 minuta

26. 8. 2021 – NCAA Football se znovu vrácí na obrazovky Sport1 a Sport2. Na co se můžete těšit a co všechno byste před novou sezónou měli vědět?

NIL. Tři písmena, která symbolizují jednu z největších změn univerzitního sportu. Dosud v rámci univerzitních soutěží NCAA platil zákaz jakéhokoliv profitu, finančního či materiálního, směrem ke studentům-atletům. Byli považováni za amatéry, studenty, a byli často trestáni, pokud toto nařízení porušili, byť jen tím, že např. přijali dar ve formě obleku. Naopak z jejich práce těžily univerzity miliony, někdy i stamiliony dolarů, díky prodeji televizních práv či plným stadionům. Trenéři jako Nick Saban, Dabo Swinney nebo Ed Orgeron mají smlouvy na 7-10 milionů dolarů ročně, takže argumentace amaterismem byla již několik desetiletí prázdná. Jedinou kompenzací pro atlety bylo studijní stipendium a bylo jasné, že tento historický přežitek musí jednou skončit.

Nebylo to samozřejmě jednoduché. Celý proces trval několik let a NCAA se zuby nehty bránila jakýmkoliv změnám. Hradbu prolomila Kalifornie, která se jako první stát zákonem postavila proti NCAA a vydala zákon, který zakazoval školám trestat studenty-atlety v případě, že přijmou dary či uzavřou reklamní či sponzorské smlouvy. Další státy začaly zvažovat stejné kroky, některé, protože to považovaly za správné, jiné jistě z čistého pragmatismu, kdy nechtěly zůstat pozadu a být znevýhodněné v momentech, kdy se student-atlet rozhodoval o místě svého univerzitního působení. Celá situace dospěla až k Nejvyššímu soudu, který zamítl námitky NCAA, a naopak podpořil legislativy jednotlivých států. Během několika měsíců byl NIL zákon schválen skoro ve třiceti státech, ve kterých mají nyní studenti-atleti možnost např. uzavírat reklamní a sponzorské smlouvy, pořádat sportovní kempy pro mládež, a jinak využívat své jméno, fotky a podobizny (name, image, likeness = NIL) ke svému profitu.

V průběhu offseason vybuchla v univerzitní soutěži přestupová bomba. Nejednalo se ale o známého hráče ani trenéra, ale rovnou o dva věhlasné týmy. Oklahoma Sooners a Texas Longhorns oznámily svůj odchod z konference BIG12 a zájem o přesun do SEC. Možná to na první pohled nevypadá jako velká událost, ale je tomu právě naopak a může to zcela změnit svět univerzitního fotbalu.

Pojďme ale krok za krokem a podívejme se na některé důležité otázky:

Proč?

Zde je odpověď asi nejjednodušší. SEC je oprávněně považována za nejkvalitnější konferenci, ve které se hraje nejvíce atraktivních zápasů, a která generuje svým členům nejvíce peněz. Už jen působení v SEC je bráno za známku kvality. Oklahoma byla v posledních letech hegemonem BIG12 a stala se šestkrát za sebou konferenčním šampionem. Jednoznačně přerostla konferenci a krok mezi větší konkurenci dává smysl. Texas na druhé straně v posledních letech oslnivé výsledky nemá. Kdysi slavný program, získal poslední konferenční titul v roce 2009, a uplynulou dekádu patřil mezi průměrné týmy. S přesunem do SEC by se Longhorns rádi vrátily mezi relevantní týmy, mezi elitní společnost. Co je také určitě důležitým faktorem je atraktivita SEC pro středoškolské hvězdy. Státy Oklahoma i Texas mají obrovské množství kvalitních, často nejlepších, středoškolských hráčů. Jenže ne vždy si zvolí možnost zůstat ve svém domovském státě (Oklahoma) a raději vyslyší lákavé vábení některého programu z SEC, v případě Texasu je to ještě bolestnější o to, že často je tím lákadlem odvěký státní rival Texas A&M, který působí v SEC od sezony 2012.

Kdy?

Na to neexistuje jasná odpověď. Oba dva týmy jsou smluvně svázány s BIG12 do konce roku 2024 a tak se logicky nabízí možnost přesunu od sezony 2025. Jenže oba dva týmy se jistě chtějí přesunout dříve a urychlit bolestivý rozchod. Proto je zde možnost se ze smlouvy vykoupit a dá se předpokládat, že k takové dohodě dojde. Zájem by měla mít i konference BIG12 protože je zřejmé, že nemá smysl snažit se silou udržet týmy, které chtějí odejít.

Co bude dál?

Dá se očekávat dominový efekt. S přesunem Oklahomy a Texasu do SEC se ještě více zvýší prestiž konference. Ta nabobtná na 16 týmů a bude otázkou, zda si ponechá rozdělení na dvě divize po osmy týmech,a nebo dojde ještě k dalšímu dílčímu rozdělení. BIG 12 bude mít velký problém, aby byla vůbec nadále považována za Power 5 konferenci (za jednu z pěti nejvýznamnějších konferencí). Ztrácí svůj současný klenot (Oklahoma) i svůj historický klenot (Texas). Bude zajímavé sledovat jak zareaguje. Možnostmi jsou přilákání některých jiných kvalitních týmů, které nepůsobí v elitních konferencích (BoiseState, Cincinnati, Houston, Memphis, UCF, BYU), nebo užší spolupráce, případně dokonce sloučení s některou další konferencí. Z geografického hlediska největší smysl dává PAC12. Reagovat na zvyšující se prestiž SEC budou chtít i zástupci Big Ten a ACC a už nyní se mluví o možnostech spolupráce. V krajním případě toto může být začátek kompletní reorganizace konferencí, které přinesou nové složení, možná i nová jména, protože kromě tradice nedává smysl jmenovat se Big Ten konference, když máte 14 členů, a dokonce se mluví o možnosti větší autonomie konferencí a snížení vlivu NCAA. Jak toto dopadne ukáže až čas.

Na co a na koho se můžeme těšit v letošní sezoně?

Zatímco loňská sezona byla výrazně ovlivněna celosvětovou pandemií Covid-19, která způsobila omezené kapacity stadionů, často komorní atmosféru a celkově méně odehraných zápasů, tak pro letošní ročník se zatím počítá s normálním průběhem včetně plných stadionů.

Favority na zisk titulu národních šampionů jsou obvyklí podezřelí: Alabama, Clemson, Ohio State a Oklahoma. Přestože prvním třem jmenovaným odešli skrze draft NFL jejich hvězdní quarterbaci (Mac Jones, Trevor Lawrence, Justin Fields), tak jsou na nadcházející sezonu maximálně připraveni a mají znovu nejvyšší ambice i díky novým talentům, na které se můžete těšit.

Bryce Young (Alabama) – pátý nejlépe hodnocený prospekt sezony 2020. Už loni se spekulovalo že bude nastupovat jako freshman v základní sestavě, ale nakonec dostal přednost Mac Jones. Young měl čas se adaptovat a plně připravit na svůj moment na výsluní. Ten přichází letos.

D.J. Uiagalelei (Clemson) – stejně jako Young se i Uiagalelei měl čas se aklimatizovat a sledovat loňský ročník ze střídačky. V polovině základní části ale dostal při absenci Lawrence možnost ukázat své schopnosti a nezklamal. Naopak můžeme říct, že zazářil, když ve dvou startech v základní sestavě zkompletoval 69% přihrávek pro 781 yardů, 4 touchdowny vzduchem a další dva přidal po zemi.

C.J. Stroud (Ohio State) – zatímco u Alabamy i Clemsonu bylo o pozici startingquarterbacka jasno, Buckeyessi dávali načas s oznámením, kdo převezme taktovku útoku. Nakonec byl dle očekávání vybrán C.J. Stroud. Loni už byl u týmu, do zápasů však nezasáhl.

Další adepti na nejvyšší příčky se mohou spolehnout na zkušené quarterbacky. Spencer Rattler bude druhým rokem vést útok Sooners. Už loni ukázal svůj potenciál a pokud udělá další výkonnostní krok kupředu, bude kandidátem na Heismanovu trofej a také adeptem na jedničku NFL draftu 2022.

Černým koněm ročníku by měla být Georgia. Tým, který byl dlouhé roky vyhlášen skálopevnou obranou, skvělou běhovou hrou, ale vždy minimálně krok od velkého úspěchu. Častým nedostatkem oproti konkurenci byl post quarterbacka a letos by tomu mělo být konečně jinak. JT Daniels, transfer z USC, si loni v dresu Buldoků připsal po zranění kolene jen čtyři starty, ale zanechal velmi dobrý dojem. Takový, že panuje přesvědčení, že by mohl být posledním dílkem do skládačky, která dostane Georgii na vrchol.

Jak to všechno dopadne můžete sledovat s námi na Sport1 a Sport2. Sezónu začneme v sobotu 28. srpna zápasem mezi UCLA Bruins a Hawaii Rainbow Warriors.

autor: Martin Hamza