Snadný cíl

2021. 09. 03. 15:09    
Čas čtení: 2 minuta

3. 9. 2021 – Pár let měl klid, teď je znovu pod palbou. Kdo? Kouč francouzské fotbalové reprezentace, Didier Deschamps. Ještě v první polovině roku 2018 se do něj trefoval kdekdo. Titul mistrů světa ale kritikům zavřel ústa. A Deschamps byl (po právu) opěvován. Jenže teď je Deschamps ve francouzských médiích už zase psancem. Po nevydařeném Euru, kdy i navenek prosakovalo, že atmosféra v týmu má k ideálu daleko, se Deschampsově týmu nepovedlo zvládnout návrat do kvalifikačního cyklu o MS v Kataru. Francie i kvůli červené kartě obránce Koundého jen remizovala s Bosnou a Hercegovinou 1-1.

Chtělo by se říci, že se zase tolik nestalo. Výběr Les Bleus v kvalifikaci nadále neprohrál, ve čtyřech zápasech dostal jen dvě branky, a svoji kvalifikační skupinu vede s náskokem 4 bodů na druhou Ukrajinu.

Jenže ve Francii je to dost podobné, jako známe z české kotliny. Každý ví, jak měla vypadat nominace, všichni vědí, že Veretout na pozici, na které nastoupil proti Bosně nemá co dělat, kritika se valí na Deschampse i za to, že tým i v prvním poločase, kdy ještě nebyl oslaben o vyloučeného Koundého neměl žádný směr, že působil bezradně. Faktem je, že Francie působila tak, že má zápas pod kontrolou, ale ve skutečnosti byla ve finální fázi dost bezzubá.

Deschampsovi nepomůže ani fakt, že Francie neprohrála (když budeme počítat výsledek po 90 minutách) už 21 soutěžních  utkání v řadě. Kritici namítnou, že problémem je nově to, že pokud v dřívějších dobách pod Deschampsem občas vázla kreativita a z útoku Francie oči nepřecházely, dalo se spolehnout na perfektní organizaci hry směrem dozadu, a celkově skvělou defenzivu. Jenže to teď také vázne. Tým Les Bleus dostal v posledních 4 soutěžních zápasech hned 7 gólů. Pro srovnání: předtím na takovou porci inkasovaných branek potřebovali soupeři Francie hned 12 duelů.

Na Deschampse je tak znovu vyvíjen docela velký tlak. Před dalšími dvěma kvalifikačními utkáními na Ukrajině a doma s Finskem mu navíc bude dál chybět klíčový záložník N’Golo Kanté. K poměrně dlouhé řadě absencí se přidal také Kylian Mbappé. Ten narozdíl od Kantého ještě proti Bosně hrál, od týmu se však musel následně odpojit.

Celkově tak Deschamps zakouší relativně nepoznané. Někteří dříve nepostradatelní hráči mu chybí kvůli zranění, jiné se rozhodl nepovolat. Naopak si usmyslel zapracovat do reprezentačního kádru některé nové hráče. Do toho poprvé za své vlády nad týmem nepovolal svého oblíbeného útočníka Girouda (ten tak na srazu chyběl poprvé od roku 2011!).

Samo o sobě je to dost výzev. A pokud by měla Francie na Olympijském stadionu v Kyjevě ztratit, kritika směrem k Deschampsovi o to víc zesílí. Na druhou stranu, takových okamžiků už Deschamps zažil bezpočet. A kdo jiný by měl francouzskou bárkou na trochu rozbouřenějším moři než právě on?

redakce/as/