Hamilton si trest pro Verstappena pochvaluje, je základem do budoucna

2021. 09. 15. 09:58    
Čas čtení: 2 minuta
F1

15. 9. 2021 – Pilot Mercedesu Lewis Hamilton považuje Verstappenovu penalizaci, kterou obdržel po způsobení kolize při GP Itálie, za velmi důležitý precedens. Podle sedminásobného šampiona trest poslouží jako ochrana jezdců do budoucna.

Pilot Red Bullu dostal za kolizi s Lewisem Hamiltonem penalizaci poklesu 3 míst na startu v nadcházející Grand Prix Ruska. Sportovní komisaři z došlých video záznamů usoudili, že za nehodu z větší části může právě mladý Nizozemec.

V kritický moment byl Hamilton se svým vozem vpředu a měl právo si tak určovat stopu. Lídr šampionátu se měl v tom případě stáhnout, nebo zatočit doleva a předejít kolizi. Lewis Hamilton rozhodnutí stevardů uvítal a věří, že šlo o důležitý milník.

„Jsem na sportovní komisaře hrdý. Chvíli mi ještě potrvá, než se nad tím vším zamyslím, ale rozhodně je tento trest správným rozhodnutím. Vytváří to precedens do budoucna z hlediska bezpečnosti. Šlo o důležitý milník a je dobře, že v tomto směru máme taková pravidla.“

Hamilton je toho názoru, že pilot, který za své kontroverzní momenty v minulosti neodpovídal, nebo nebyl nijak potrestán, dělal je zas a znovu.

„Dokud se my piloti ze svých chyb na trati nepoučíme a nedostaneme tresty, je zde tendence tyto momenty dělat znovu. Osobně si nemyslím, že bych doteď měl historii plnou kontroverzních momentů a nerad bych je teď přidával.“

Sedminásobný mistr světa ještě dodal, že řádný kodex chování jezdců na trati s jasně znějícími pravidly, co se smí dělat a co ne při souboji v zatáčkách, by byl nemalou pomocí.

„Řekl bych, že my piloti vždy pojedeme na hraně a je to v pořádku. Musíme ale kvůli vlastní bezpečnosti dodržovat jistá pravidla. Když pojedeme v zatáčce kolo na kolo, musíme si dát dostatek prostoru, ale když je jeden z nás v zatáčce jasně vpředu, má plné právo si určit vlastní stopu. Toto vyplývá i ze samotných pravidel.

Musíme se ujistit, že za špatné činy přijde trest a že se bude jednat o správná rozhodnutí. Nikdo z nás nechce vidět souboje, kde někdo přijde k úrazu a pokud máme alespoň malou šanci aktuální bezpečnostní situaci zlepšit, měli bychom do toho jít,“ uzavřel Hamilton.

autor: gpf1.cz