Velkou cenu Ruska vyhrál Hamilton a jde znovu do čela šampionátu

2021. 09. 26. 14:38    
Čas čtení: 2 minuta
F1

26.9. 2021 – Velké drama v Rusku v posledních kolech vyhrál Hamilton, Verstappen po startu z posledního místa skončil druhý, třetí Sainz. Norris se sám v posledních kolech připravil o vítězství.

Déšť, který ovlivňuje celý víkend v Rusku, byl ve hře i pro nedělní závod. Nevědělo se ale, kdy a jak silný liják přijde. Ihned po startu se na první místo dostal Carlos Sainz, který předjel Landa Norrise. Třetí místo si udržel George Russell.

Dobrý start znovu nezažil Lewis Hamilton, měl sice dobrý odpich, ale zbrzdil se v provozu v nájezdu do druhé zatáčky. Skvělý úvod do Grand Prix zažil Verstappen, který na startu získal hned několik pozic a poměrně s přehledem se dostával do popředí.

Nizozemec ale v 10. kole zažil poměrně krušnou chvilku s Charlesem Leclercem, se kterým málem kolidoval při vzájemném souboji o desáté místo. Vše se ale nakonec obešlo bez poškození vozů a oba závodníci mohli pokračovat.

Norris se mezitím dostal před Sainzovo Ferrari a ujal se vedení v závodu. Pilot McLarenu měl skvělé tempo a ihned po předjetí začal ujíždět. Španěl situaci vyřešil tak, že zajel do boxů pro nové tvrdé pneumatiky.

Norris zajel do boxů podstatně déle, až ve 28. kole, ale situaci držel pevně v rukou. Mezitím se Lewis Hamilton dostal před Carlose Sainze a Pierra Gaslyho, kteří pilota Mercedesu neúmyslně zdržovali. Sedminásobný šampion začal velmi rychle stahovat mladíka na McLarenu.

Jako poslední do boxů zajeli Sergio Pérez a Fernando Alonso, kteří startovali na tvrdých pneumatikách a přezouvali na střední sadu. V tu dobu byl Hamilton už za zadním křídlem Landa Norrise, který ale statečně bránil svou pozici.

Kartami zamíchal pět kol před cílem dlouho očekávaný a slibovaný déšť. Piloti nejprve chtěli zbytek závodu odjet na suchých pneumatikách. Intenzita deště se ale neustále zvětšovala až všechny jezdce donutila zajet do boxů pro přechodné pneumatiky.

Jediný, kdo se pokusil závod dokončit na suchých pneumatikách byl lídr závodu Norris. Šlo ale o chybné rozhodnutí, na které mladý Brit doplatil a příště už jej rozhodně neudělá, mladíček přišel nejen o jasnou výhru, ale také o stupně vítězů.

Závod nakonec vyhrál Lewis Hamilton, který si připsal už 100. triumf v kariéře a Mercedes tak zůstává v Rusku stále neporažený. Brit se tímto vítězstvím navíc opět posunul do čela šampionátu. Druhé místo získal po skvělé stíhací jízdě Max Verstappen a třetí skončil Sainz.

Pod stupni vítězů skončil vítěz minulého závodu Daniel Ricciardo před pátým Bottasem, který se až na poslední chvíli díky dešti dostal na body. Šesté místo obsadil Alonso před smolařem Norrisem, který vedl většinu závodu. Räikkönen skončil osmý před Pérezem a Russellem.

                                                                                                                                                                                                                                                            autor: www.gpf1.cz