Klíčové momenty aktuální sezóny NCAA Football

2021. 10. 23. 09:06    
Čas čtení: 4 minuta

Spencer Rattler (vlevo)

23. 10. 2021 – Jsme už skoro v polovině základní části sezony univerzitní NCAA a tak je ideální čas podívat se na nejzajímavější události dosavadního průběhu sezony.

Klopýtání a pády gigantů

Většina předpovědí před startem sezony věštila úspěšnou sezonu většině týmů, kterým se dařilo i v nedávné minulosti. Měla to být opět spanilá jízda základní částí pro Clemson, Alabamu, Ohio State a Oklahomu, ale každý z těchto týmů musel již řešit větší či menší krizi. Alabama a Ohio State mají na svém kontě porážku, která byla překvapivá, ale zasloužená. Oba dva tyto fotbalové programy se z ní ale nesesypaly a naopak dokázaly srovnat kormidlo, zlepšit své výkony a opět předvádějí velmi kvalitní hru. Alabama má na cestě do finále konference SEC ještě jeden ostřejší test v podobě derby na půdě Auburnu, pak přijde velké měření sil o konferenční titul s Georgií a dost možná se pak tyto dva týmy potkají znovu ve velkém finále o titul národních šampionů. Vše k tomu spěje a bude to důstojné vyvrcholení sezony. Na konferenční titul v Big Ten a postup doplayoff pomýšlí samozřejmě i Ohio State Buckeyes. Porážka od Oregonu bolí, ale až tolik nevadí, jen zmenšuje prostor pro případnou další chybu. A že jich může přijít několik… Buckeyes ještě čekají zápasy proti Penn State, Michigan State a Michiganu, a navíc nesmí podcenit ani Purdue, které jim uštědřilo porážku v roce 2018 a zatarasilo jím tím cestu do playoff. Cesta to je trnitá, ale není nemožná a výhodou pro Ohio State je, že stejně jako Alabama hrají dobře ve všech fázích hry. Jejich mladým quarterbackům se daří, funguje běhová hra, drží i obrany.

Naopak quarterback byl nešvarem v případě Oklahomy. Spencer Rattler byl možná vychvalovaný až příliš rychle a brzy, a přestože Sooners vyhrávali, tak útok skřípal a nejednou fanoušci vyvolávali jméno náhradního quarterbacka Caleba Williamse. Rattler často minul volného spoluhráče, několikrát prováhal správný okamžik pro přihrávku a když mu nepomohla ani offensive line, tak to vypadalo hodně zle. Vrcholem byl zápas proti Texasu, kde hodil své páté interception v sezoně a Sooners prohrávali po první čtvrtině 28-7. Rattler, jeden z předsezónních favoritů na zisk Heismanovy trofeje pro nejlepšího hráče, putoval na lavičku a šanci dostal již zmíněný Williams. Pětihvězdičkový rekrut okamžitě ukázal co umí, rozhýbal útok a společně se zlepšením obrany dovedli Oklahomu k největšímu comebacku v historii rivalitních zápasů proti Texasu. Celkem 300 yardů a 3 touchdowny Williamse přispěli k výhře 55-48. Kontroverze byla na světě, kdo bude quaterbackem Oklahomy v dalších zápasech? Hlavní trenér Lincoln Riley odpověď tajil, až při nástupu na hřiště dalšího zápasu proti TCU byl ohlášen Caleb Williams, znovu zahrál velmi dobře (18 z 23 pro 295 yardů, 4 passové& 1 běhový TD) a neudělal žádnou hrubou chybu, což bylo Rattlerovým problémem až příliš častokrát. Bude zajímavé sledovat co bude dál. Nejen v zápasech Oklahomy samotných, ale i v zákulisí. Zůstane Rattler v týmu a bude se snažit získat zpět pozici jedničky? Williams může narazit, mít špatný zápas, nebo se dokonce zranit, a Rattler musí být připraven šanci využít. Nebo to vyhodnotí jako bezvýchodnou situaci, požádá o transfer a po sezoně zamíří jinam. Ať tak či tak, jeho hodnota na draftu během posledních týdnů hodně klesla.

Na opravdový pád Goliáše došlo v Clemsonu. Prohloubili se loňské problémy se slabě fungující offensive line. Útok pak neměl šanci rozvinout běhovou hru a o passové nemá smysl psát vůbec. Uiagalelei mnohokrát neměl šanci hledat receivery protože očima neustále kontroloval na něj se řítící obránce. Clemson podlehl Georgii a NC State a jen těsně porazil Georgii Tech, Boston College a Syracuse, tedy týmy, kterým v minulosti rozdával debakly a porážel běžně o 40 a více bodů. Na nepěknou hru se nabalila zranění, několik hráčů sezonu ukončilo a již požádalo o transfer a Dabo Swinney má před sebou pořádnou výzvu znovu v blízké budoucnosti dostat tým na vrchol.

Odchod (vyhazov) Eda Orgerona

Charismatický trenér před několika dny oznámil svůj konec na lavičce LSU Tigers. Nedá se říct, že by to bylo překvapením. Oslavy a nadšení ze zisku titulu v sezoně 2019 již vyprchaly a naopak se nabalovaly problémy. Jak na hřišti, tak v soukromí. Tigers šli výkonnostně prudce dolů již loni (bilance 5-5), letos to není o moc lepší (4-3). Orgeron selhal při výběru nových koordinátorů po odchodech Bradyho a Arandy. K tomu si přidejme několik skandálů o tom, jak trenér Orgeron vodil na tréninky týmu své přítelkyně, nechával jejich děti se zapojovat do tréninků, obtěžoval těhotnou ženu na benzínové stanici, údajně ignoroval informace o sexuálním napadení dvou žen jedním z hráčů LSU v roce 2016 a celkově se stal až příliš rušivým elementem. Orgeron ztratil kabinu, ztratil respekt hráčů a ti pro něj nechtějí hrát. Po sezoně u týmu skončí a jak sám řekl, od trénování si dává pauzu.

Příjemná překvapení sezony

Michigan Wolverines. Přiznávám, že jsem nevěřil Jimu Harbaughovi. Byl jsem přesvědčený, že loňské fiasko bylo poslední kapkou a že Harbaugh bude propuštěn. Jenže to se nestalo. Výrazně obměnil a omladil trenérský staff, dal týmu jasnou tvář a identitu v podobě fyzického pojetí hry, kdy soupeře často válcují běhovou hrou natolik, že nemusí vůbec hrát vzduchem, a Michigan je zatím bez porážky.

Brennan Armstrong. Asi se ptáte „kdo to je“? Quarterback Virginia Cavaliers, který má zatím skvělou sezonu. Vede celou soutěž v počtu passových yardů (2824) a je sedmý v touchdownových přihrávkách (19). Pozornost je zaměřena na rozehrávače věhlasnějších týmů, na BryceYounga v Alabamě, na MattaCorrala z Ole Miss, ale je to Armstrong, kdo má zcela nenápadně skvělý rok a přitom méně kvalitní „zbraně“ než uvedení kolegové.

Obrana Georgia Bulldogs. To vlastně ani není tak velké překvapení. Defenzíva Bulldogs je na špičkové úrovni dlouhodobě ale letošní rok je skutečným extrémem. Má nejnižší průměr inkasovaných yardů na utkání vzduchem (145), druhý nejnižší průměr inkasovaných yardů na utkání po zemi (63) a nejméně inkasovaných bodů na zápas (6.5). To vše v éře, kdy se veškerá pravidla upravují ve prospěch útoku, ve snaze co nejvíce ochránit quarterbacky a receivery a zajistit pro diváka atraktivní podívanou plnou touchdownů.

autor: Martin Hamza