Texaský strategický masakr vyhrál Verstappen a upevnil své vedení v šampionátu

2021. 10. 24. 21:46    
Čas čtení: 2 minuta
F1

24. 10. 2021 – Max Verstappen vyhrál Velkou cenu USA a dost možná se jedná o jeho nejdůležitější vítězství v kariéře. Pérez získal další stupně vítězů, dařilo se také Leclercovi a Vettelovi, který po startu z konce pole získal body.

Start se povedl Lewisi Hamiltonovi, který se po první zatáčce dostal do čela. Verstappen měl štěstí, že v inkriminovaný moment měl za sebou týmového kolegu Péreze, který zvolnil a Nizozemec se tak zařadil na druhé místo, jinak by možná ztratil pozic více.

V prvním kole se střetli dva Kanaďané Stroll s Latifim, kteří si poškodili své monoposty. Krásný souboj předvedli jezdci McLarenu a Carlos Sainz, jejichž bitva trvala několik zatáček. Ricciardo nakonec vzešel jako vítěz a usadil se na pátém místě.

Pořadí se poté ustálilo, ale nuda rozhodně nebyla. Hamiltona a Verstappena v úvodu Grand Prix dělila necelá sekunda a v desátém kole přišel velký a strategický tah Red Bullu – Verstappen stavěl poprvé v boxech.

Následně zajeli do boxů McLareny, Ferrari i druhý pilot Red Bullu Sergio Pérez, lídr závodu zajel do boxů až o pár kol později a do vedení se dostal Max Verstappen. Lewis Hamilton se tak propadl na místo druhé.

Pilot Mercedesu ale začal svého soka rychle stahovat a zanedlouho byl od Verstappena jen něco málo přes dvě sekundy, a to je po pit-stopech dělilo téměř sedm sekund. Poté ale trochu času ztratil kvůli o kolo zpět jedoucímu Giovinazzimu.

Verstappen poté ve třicátém kole zajel znovu do boxů pro tvrdou sadu gum, Hamilton opět zůstal na trati. Do boxů zajel opět také Sergio Pérez a McLaren si troufnul na double pit-stop ve snaze přeskočit Sainze. Ricciardo si pozici udržel, ale Norris se před Ferrari nedostal.

Až ve 38. kole zajel do boxů také Lewis Hamilton, který logicky spadl na druhé místo za Verstappena. Mercedes s Britem ale vsadili na výhodu ke konci závodu, kde by teoreticky měl být sedminásobný šampion díky čerstvějším pneumatikám rychlejší.

Mezitím si pěkně a tvrdě zabojovali Ricciardo se Sainzem o páté místo. Během souboje došlo dokonce i ke kontaktu. Souboj mezi McLareny a Ferrari je velmi důležitý, soutěží o třetí místo v šampionátu, a tedy o velký balík peněz.

Šest kol před koncem závodu se Hamilton dostal za Maxe Verstappena, ale jako by se jeho Mercedesu nechtělo předjíždět a Brit se zasekl na hranici dvou sekund. V tu samou chvíli ze závodu odstoupil Fernando Alonso a Alpine tak poprvé od GP Bahrajnu odjede bez bodů, v průběhu GP odstoupil totiž také Esteban Ocon.

Hamilton se v samotném závěru závodu přiblížil k hranici jedné sekundy, ale Verstappena už předjet nedokázal. Nizozemec si tak dojel pro další vítězství a dost možná i pro nejdůležitější vítězství ve své kariéře. První dvojici na stupních vítězů doprovodil Sergio Pérez.

Území nikoho dnes okupoval Charles Leclerc, který se nenápadnou jízdou dostal na skvělé čtvrté místo, pátý skončil Daniel Ricciardo. Bottas se nakonec dostal před Carlose Sainze a dojel šestý. Osmý skončil Norris před Tsunodou a Vettelem.

autor: gpf1.cz