Györ už zase kraluje házenkářské Champions League

2021. 10. 29. 09:46    
Čas čtení: 3 minuta

29.10. 2021 – Házenkářská Liga mistryň má za sebou úvodních pět kol letošního ročníku. Nejlepším celkem celé soutěže je maďarský Györ, který jako jediný zůstává bez ztráty bodu. Lídr B skupiny má už čtyřbodový náskok na své nejbližší pronásledovatele, i když Méty a CSKA Moskva mají o zápas méně. A skupině vévodí dvojice Rostov, Ferencvároš, která poztrácela v pěti kolech shodně dva body. 

V nejprestižnější evropské klubové soutěži to vypadá na návrat ke starým pořádkům. Györ v květnu při Final Four přišel o dlouhou sérii neporazitelnosti, která se táhla od ledna 2018 a vše zatím nasvědčuje tomu, že chce co nejrychleji vytvořit sérii novou. K tomu je ještě dlouhá cesta, ale o tom, že Györ je znovu největším aspirantem na triumf v Lize mistryň nemůže být pochyb. Před sezónou se družina španělského stratéga Ambrose Martina sice řadila k hlavním favoritům soutěže, ale zároveň se čekalo, jak rychle si výrazně obměněný kádr dokáže osvojit herní automatismy.

Závěr minulé sezóny byl v Györu hodně hektický. Nejprve poprvé od roku 2015 musel Györ přenechat titul konkurenčnímu Ferencvároši a pak přišlo sedmičkové drama s neúspěšným koncem v semifinále Final Four Champions League v Budapešti. To už byl dva týdny u kormidla opět Španěl Martin, který se do Györu vrátil po tříletém působení v Rusku, aby narychlo zachránil sezónu. Slabou útěchou pak pro maďarský velkoklub bylo vítězství v maďarském poháru.

S novou sezónou dostal Martin, který s Györem ovládl Champions League v letech 2013, 2014, 2017 a 2018, jasné zadání. Vyhrát maďarský titul a postoupit do Final Four. Letní příprava měla k ideálu rozhodně daleko. Hned dvanáct hráček startovalo na letních olympijských hrách v Tokiu a Martin tak 21. července zahajoval přípravu s pěti hráčkami. Vzhledem k tomu, že v kolonce odchodů i příchodů bylo shodně sedm jmen, nelze se divit, že ostrý start Györu provázela řada otazníků. Jak si nový kádr sedne? Kdo nahradí dvě dlouholeté opory Eduardu Amorimovou a Anitu Görbiczovou, které byly u všech úspěchů v posledních dvanácti letech? Jak se budou prosazovat Noemi Hafraová a Nadine Schatzlová, které přišly z Ferencvároše?

Nejvíce pozornosti se však věnovalo hvězdě jihokorejské reprezentace Eun Hee Ryuové. Na pozici pravé spojky měl Györ v minulé sezóně největší problém. Druhá nejlepší střelkyně světového šampionátu v Japonsku se o produkci gólů měla postarat. Ryuová sice přišla z Busanu, ale s evropskou házenou už přišla do kontaktu v sezóně 2019/2020, kdy nastupovala za Paříž 92. Na pravé spojce je pro trenéra Martina první volbou. Proti Krimu skórovala sedmkrát, proti Odense šestkrát a s dvaadvaceti góly je aktuálně nejlepší střelkyní týmu.

Györ hned v prvním kole změřil síly s úřadujícím šampiónem z Kristiansandu. Suverénní vítězství 35:29 všechny předsezónní otazníky rázem smazalo. V dalších kolech si Györ postupně poradil s Krimem(31:26), CSKA(32:22), Odense(31:26) a Métami(33:29). Se 162 góly má Györ na svém kontě o osmnáct gólů více než druhý nejlépe střílející tým soutěže.

Maďarský velkoklub se opírá o stejné zbraně jako jsme byli zvyklí v minulých sezónách. Snaha o rychlou házenou, k čemuž napomáhá zejména norská střední spojka Stine Bredal Oftedalová a dohrávání útoků do všech postů. Španělský trenér zatím hodně rotuje sestavu a využívá celý kádr, který je znovu velmi kvalitní.

V tomto kalendářním roce čekají Györ ještě tři zápasy a cokoliv jiného něž plný bodový zisk by byl velkým překvapením.

Program příštích zápasů Györu:

sobota 30.10. 16:00 Györ – IK Sävehof /Sport 1 – záznam 20:00/

sobota 13.11. 18:00 Györ – Kastamonu Belediyesi GSK

sobota 20.11. 16:00 Kastamonu Belediyesi GSK – Györ

                                                                                                                                                                                                                                                           autor: Zdeněk Rom