Zamotaná Liga mistrů

2021. 10. 13. 07:52    
Čas čtení: 2 minuta

13. 10. 2021 – Házenkářská Liga mistrů má za sebou úvodních šest kol letošního ročníku, které ukázaly, že v letošní sezóně se jakékoliv prognózy budou dělat velmi obtížně. Už v prvních zápasech tohoto ročníku jsme se dočkali řady překvapení na úkor největších favoritů a obě základní skupiny jsou řádně zamotané.

Mezi šestnáctkou týmů už nenajdete celek, který by neprohrál. Úřadující šampioni z Barcelony, kteří uplynulou sezónou prošli s dvaceti vítěznými zápasy ztratili body už ve třetím kole ve Veszprému. V šestém kole přišla další ztráta s nevyzpytatelným Portem. U katalánského týmu se ukazuje, že odchody trenéra Xaviera Pascuala a řady vysloužilých opor budou mít na herní projev týmu neblahý vliv.  V „barcelonské“ B skupině je vůbec situace velminepřehledná a předsezónní odhady jsou v kontextu úvodní části soutěže značně úsměvné.

Druhý hlavní spolufavorit, Veszprém, už zapsal dvě porážky a zejména ta druhá s nováčkem z Bukurešti jistě kdejakému sázkaři připravila horké chvilky. Paříž, která se už řadu let neúspěšně pokouší o vítězství v Champions League, dokonce prohrála plnou polovinu letošních duelů. Nestabilnější formu zatím vykazují polské Kielce. Po úvodní překvapivé porážce s Bukureští zapsal následně polský velkoklub pět vítězných duelů. V dalších dvou kolech narazí Kielce na Barcelonu, což bude test, který může o ambicích polského týmu hodně napovědět.

Skupina A se obecně považuje za méně kvalitní. O to více bude potřeba urvat dvě přímá postupová místa do čtvrtfinále. I v této skupině už po třech kolech nebyl žádný neporažený celek. Finalista uplynulé sezóny, Aalborg, překvapivě ztratil oba body s Vardarem. Severo makedonský tým je společně s norským Elverumem příjemným překvapením letošní sezóny. Týmy, které byly vloni za „otloukánky“, dokáží letos potrápit i největší favority. Další dva ambiciózní týmy, Kiel a Szeged zatím bojují s velkou nevyrovnaností výkonů. U Kielu může být v průběhu sezóny problém poměrně úzký kádr. Na čele A skupiny se tak po šesti kolech usadilo Montpellier. Tým, který vloni hrál Evropskou ligu, kde skončil ve čtvrtfinále. Úřadující francouzský vicemistr ztratil v úvodních dvou kolech, ale následně naplno bodoval v dalších čtyřech zápasech.

Posledním týmem, který zůstává v soutěží bez bodu je běloruský Meškov Brest. Tým, který v minulé sezóně postoupil až do čtvrtfinále, letos zatím nedokázal na minulý ročník svými výkony navázat. Nejlepším střelcem týmu je s dvaceti pěti góly český reprezentant Stanislav Kašpárek, ale ani jeho gólová produkce Brestu k bodovému zisku zatím nepomohla.

Nejprestižnější evropskou klubovou soutěž nyní čeká dvoutýdenní reprezentační přestávka. Po ní se Liga mistrů znovu rozjede čtyřmi zápasy ve středu 17. 11. 2021.

autor: Zdeněk Rom