Strategickou bitvu vyhrál v Brazílii Hamilton a snížil svou ztrátu v šampionátu

2021. 11. 14. 19:03    
Čas čtení: 2 minuta
F1

14. 11. 2021 – Lewis Hamilton v Brazílii získal své 101. vítězství v kariéře a pravděpodobně to zatím nejdůležitější v letošní sezoně. Red Bull v porovnání s rychlostí Mercedesu limitoval škody. Ferrari zažilo další úspěšný závod a výrazně odskočilo McLarenu.

Po dvou letech se závod koná v Brazílii a o drama nebyla nouze. Lewis Hamilton byl diskvalifikován z páteční kvalifikace a do závodu odstartoval z desátého místa, zatímco Verstappen startoval druhý za Bottasem.

Na startu došlo ke kontaktu mezi Norrisem a Sainzem, pilot McLarenu dostal defekt a ze čtvrtého místa se propadl na poslední. Na začátku závodu kolidovali také Tsunoda se Strollem a na trať vyjel Safety Car.

V té době byl Lewis Hamilton už na třetím místě za oběma Red Bully, vděčí za to také Valtterimu Bottasovi, kterému se start nepovedl a propadl se na třetí místo, které následně přepustil týmovému kolegovi. Restart závodu rudí býci zvládli na výbornou.

Následně byl kvůli nečistotám ze Schumacherova vozu vyhlášen virtuální Safety Car a plná závodní rychlost byla opět pozastavena. Sergio Pérez se rázem ocitl v těžké situaci, kdy měl za úkol za sebou udržet dva rychlé Mercedesy.

Mexičan ale tlaku dlouho neodolal, Lewis Hamilton se v 19. kole dostal před svého soupeře a začal okamžitě nahánět lídra závodu Verstappena. Péreze velmi rychle začal stahovat také Valtteri Bottas.

Pořadí se následně ustálilo a očekávaný moment (pit-stopy) odstartoval Pierre Gasly, po kterém zajel do boxů také Lewis Hamilton a pokoušel se o undercut, ten mu ale těsně nevyšel. Valtteri Bottas zůstal na trati o něco déle. Pomohl mu ale další VSC a Fin tak dostal pit-stop zadarmo a přeskočil Péreze.

Druhou vlnu pit-stopů odstartoval Lando Norris. Pilot McLarenu se tak ale nerozhodl kvůli strategii, ale kvůli stáří svých pneumatik. Pro druhý pit-stop se rozhodly také top týmy. Red Bull poslal Verstappena do boxů jako prvního a nasadil mu tvrdou pneumatiku.

To samé udělal o kolo později Mercedes u Bottase a Red Bull s Pérezem. Lewis Hamilton zůstal na trati o něco déle a také nasadil tvrdou sadu. Brit ale také nasadil velmi dobré tempo a pozdějším pit-stopem neztratil ani tolik času.

Pilot Mercedesu se velmi rychle přiblížil Red Bullu Maxe Verstappena a ten jej v nájezdu do 4. zatáčky poměrně drze vyvezl mimo trať, aby si udržel vedení. Incident byl zaznamenán. V tu samou chvíli ze závodu odstoupili Lance Stroll a Daniel Ricciardo.

Vypjatý moment mezi Hamiltonem a Verstappenem se komisaři rozhodli netrestat, což Red Bull samozřejmě potěšilo a Mercedes moc ne. Hamilton následně trochu zvolnil a byl na rozhraní jedné sekundy za Maxem Verstappenem.

Pilot Mercedesu následně ale opět zrychlil a v 59. kole se dostal před svého rivala v boji o titul Maxe Verstappena a okamžitě Red Bullu poodjel. Náskok poté i nadále navyšoval. Verstappena začal ke konci závodu stahovat také Valtteri Bottas.

Tři kola před cílem zajel do boxů ještě Sergio Pérez, aby převzal nejrychlejší kolo závodu a sebral tak jeden bod Lewisi Hamiltonovi. Brit následně projel cílovou rovinkou a zajistil si velmi důležité vítězství. Max Verstappen skončil druhý před třetím Bottasem.

Čtvrtému Pérezovi se povedlo zajet nejrychlejší kolo. Na pátém místě podruhé v řadě dojel Leclerc před Sainzem, který získal šesté místo také v posledních dvou závodech. Sedmý skončil Gasly před dvojicí Alpinu a top 10 uzavřel po dobré jízdě Lando Norris.

autor: gpf1.cz