Crawford vs. Porter: Lovec startuje svoji misi za statusem legendy

2021. 11. 20. 09:08    
Čas čtení: 3 minuta
Box

20. 11. 2021 – V noci na neděli od 3:00 hodin odstartuje v Mandalay Bay Resort & Casinu v Las Vegas hlavní karta galavečera, jehož vrchol obstarají šampion WBO Terence Crawford (37-0, 28 KO) a bývalý dvojnásobný mistr světa Shawn Porter (31-3-1, 17 KO). Pro oba půjde o hodně, vlastně o daleko více než „jen“ o světový titul.

„Podívejte se na Floyda Mayweathera. Ten porazil všechny, přesto byly jeho triumfy zpochybovány. Chtěli po něm, aby šel do střední váhy za Gennadijem Golovkinem. Dle tohoto vnímání bych já měl vyrazit vstříc Canelu Alvarezovi?“ usmíval se v tomto týdnu už čtyřiatřicetiletý Terence Crawford.

Muž mnohdy s až stydlivým úsměvem.

Muž s temnými, hlubokými očima.

Muž, který se povětšinou mračí, hlavně na své soupeř.

Muž, který osm svých posledních protivníků ukončil před limitem, celkově pak jedenáct z posledních dvanácti.

Prostě muž, který dělá čest své přezdívce „Lovec“.

Nyní jde po své největší boxerské kořisti. Jen, aby bylo jasno, Crawford totiž rád loví i v soukromí, chodí na ryby, střílet divokou do lesů v okolí rodné Omahy v Nebrasce. Ostatně také miluje lovecké psy, veterány a svoji korpulentní maminku.

V ringu na něj bude v sobotu v noci čekat krajan a vrstevník Shawn Porter. Jeden z nejagresivnějších a nejnátlakovějších boxerů současnosti. Pokud by někomu mohla slušet přezdívka „Mini-Tyson“, tak právě bijci, kteří si nechává říkat „Showtime“.

Protože v jeho podání mají zápasy grády. Ano, na rozdíl od Crawforda už ví, jak chutná profesionální porážka, pokaždé mu ji ale uštědřili v té době neporažení rivalové. Pokaždé šlo o titul mistra světa.

A pokaždé šlo o skutečně elitního boxera velterové váhy (do 66,7 kilogramů), ve které se pohybuje celou svoji kariéru. Jen tak mimochodem – mezi amatéry boxoval Porter váhu střední do 75 kilogramů a kdysi, patnáct let zpět v ní zdolal v zápase USA vs. Ukrajina jistého Alexandra Usyka. Ano, toho Usyka, který o šest let později vyhrál olympiádu, mezi profíky sjednotil křížovou váhu a před pár týdny dobyl také tu těžkou, když přeboxoval Anthonyho Joshuu.

„Všichni viděli, co jsem dosud dokázal. Všechny své zkušenosti jsem dokázal vstřebat a prodat v dalších a dalších zápasech. To, že jich mám více, je nezpochybnitelný fakt. Když říkám, že mám na to, abych ho porazil, tak tomu opravdu věřte, je to tak,“ nechal se v tomto týdnu slyšet bijec z Akronu v Ohiu žijící momentálně v Las Vegas. Ovšem stále pod dohledem otce a trenéra v jedné osobě Kennyho Portera.

A právě o tomto jejich souboj je. Crawforda většina expertů vidí mezi pěti nejlepších boxery napříč vahami.

Pro první titul mistra světa – ještě v lehké váze – si dojel v roce 2014 do Anglie, kde v Glasgow doslova přejel skotského národního hrdinu a tehdy nejlepšího ostrovního boxera Rickyho Burnse.

V roce 2017 jako první navázal na legendární dvojici soupeřů Bernard Hopkins – Jermain Taylor a sjednotil, v jeho případě, lehkou velterovou váhu, když měl v jeden okamžik v držení pásy WBC, WBA, IBF a WBO, tedy všech čtyř nejprestižnějších boxerských organizací.

Následoval přesun do váhy velterové, kde si vyšlápl na čerstvého přemožitele Mannyho Pacquiaa – bývalého australského učitele Jeffa Horna, zbil stárnoucí ostrovní celebritu Amira Khana i skvělého amatéra z Litvy Egidijuse Kavaljauskase, aby následně jako první knockoutoval dalšího Brita Kella Brooka, prvního to přemožitele Portera.

Všechno kvalitní, svého času špičkoví boxeři. Ale ne ty top. Ty celebrity.

Pacquiao si – možná i kvůli hořkému konci u Top Ranku legendárního Boba Aruma, který stojí také za Crawfordem – vybral jinou cestu směr boxerský důchod. S Errolem Spencem, kterého zastupuje mocný Al Haymon, kolem sebe jen našlapují. Hecují se na sítích, potkávají se v zákulisí, ale skutečné jednání. Žádné.

„Nebyl to Terence Crawford, kdo tyto zápasy odmítal. Byl jsem v kanclu Boba Aruma a říkal mu, ať mi dá jednoho z nich (Pacquaio – Spence), že je chci. To byly vždy dva zápasy, o které jsem stál. Nehledal jsem nikdy žádné jiné. Cítil jsem, že jsem pro ně udělal maximum. Pronásledoval jsem ho, ale on (Spence) ten zápas nechce, bojí se,“ pění i nyní v Crawfordovi krev. Probouzí se v něm onen chladný lovec.

Za dosud životních 6 milionů dolarů nyní dostává za kořist jménem Porter (ten si přijde na miliony čtyři, k tomu oba ještě dostanou podíl z placených přenosů, tzv. PPV). Taktéž chráněnce Haymona, ale… Pro Crawforda jde o poslední zápas smlouvy s Top Rankem. A už loni o něm Arum pronesl, že za peníze, co do něj investoval, si mohl koupit luxusní vilu v Beverly Hills.

Klidně se může stát, že do roku 2022 nevstoupí ani s novou vilou, ani s Crawfordem, největším lákadlem pro televizi ESPN, se kterou v roce 2017 podepsal víceletou smlouvu.

Že se Crawford vydá ve stopách v úvodu zmíněného dua Mayweather – Canelo a bude sám sobě pánem. Volným agentem. Anebo zamíří k Haymonovi, který mu může ve velteru i v lehké střední váze nabídnout ty nejlukrativnější zápasy.

A který z něj může udělat legendu, kterou v případě dalších a dalších vítězství už nikdo zpochybňovat nebude. Začne svoji pouť za nesmrtelností triumfem nad Porterem, nebo ten svým nátlakovým boxem rozbije jeh třináctiletou kariéru napadrť?

autor: Antonín Vavrda