Turecko, země Čelůstkovi zaslíbená

2019. 12. 06. 11:21    
Čas čtení: 2 minuta

6. 12. 2019 – Ligový fotbal v Turecku nemá mezi českými fanoušky úplně nejlepší jméno. Spojují si ho totiž jednak s představou, že do Turecka odcházejí jen ti čeští fotbalisté, kteří už jsou za zenitem, nebo kteří nemají na angažmá ve vyspělejších fotbalových ligách. Plus je Turecko spojeno se smutnými konci životů Františka Rajtorala a Františka Šurala. Jiní, třeba Jan Rajnoch nebo Dan Kolář asi nemohou říci, že by jejich angažmá v zemi půlměsíce bylo životní trefou.

Ale jsou i výjimky. Jako reprezentant Jan Čelůstka. Ten je v Turecku sedmým rokem. Dvě sezóny hrával za Trabzonspor. A nyní je bývalý obránce Zlína, Slavie, Sunderlandu nebo Norimberku už pátým rokem v Antalyi, kde hraje za tamní ligový klub Antalyaspor. A na Turecké riviéře se našel. Daří se mu natolik, že má pevné místo nejen v klubu, ale i v české reprezentaci, které pomohl k postupu na Euro v příštím roce.

Většinu času, který Čelůstka v Turecku strávil, měl pevnou pozici. Ačkoli si nemohl vždy vybírat, kde přesně bude hrát. Sám se považuje hlavně za stopera, ale velkou část kariéry strávil i na pravém okraji obrany. Což se týká i Antalyasporu. A když je třeba, zaskočí ve svém stávajícím působišti i vlevo. Žádný problém.

Česká reprezentace se ho ale v minulých letech dlouho netýkala. Poprvé naskočil v roce 2013. Pak 3,5 roku nic. Pak zase epizoda v roce 2017. Pak zase rok nic. Razantní změna přišla až s příchodem současného trenéra reprezentace, Jaroslava Šilhavého. Ten vnímal, že právě na stoperu má český národní tým problém. Věděl také o tom, že se mu bude Čelůstka hodit i kvůli bezchybným charakterovým vlastnostem. A navíc udělal věc, kterou jeho předchůdci nikoliv – sebral se, a dojel se osobně na Čelůstku do Turecka podívat. Což nyní třicetiletého stopera hodně potěšilo.

Výsledkem je skutečnost, že se Čelůstka stal naprosto pevnou součástí Šilhavého výběrů. A nejen to. V kvalifikaci nechyběl ani minutu. A symbolicky to byl právě on, kdo brankou na 2-1 v domácím utkání proti Kosovu poslal Česko na evropský šampionát. Bez jednoho dne se trefil přesně po šesti letech. Poprvé skóroval 15. listopadu 2013 v přípravném duelu proti Kanadě.

Pokud nenastanou nějaké neočekávané problémy se zdravím, bude Čelůstka jedním ze základních stavebních kamenů českého výběru na Euru. Nominaci by měl mít jistou, základ také. A příběh o tom, že Turecko není jen odkladištěm hráčů bez perspektivy, tak bude moci pokračovat…

redakce/as/