Superliga je definitivně zpět. Kdo má největší naději na titul?

2020. 06. 12. 07:19    
Čas čtení: 2 minuta

12. 6. 2020 – Turecká fotbalová Superliga se dnešním dnem stává další evropskou ligou, která se po koronavirové pauze vrací k zápasovému zatížení. Do konce ligy zbývá odehrát osm kol. Kdo má největší naději získat titul?

Bráno čistě matematicky, šanci by měly mít 4 celky, které vévodí tabulce. Za vedoucím Trabzonsporem je jen o skóre druhý Başakşehir, o tři body zpět je Galatasaray, o jeden další zpátky Sivasspor. Pátý Beşiktaş už ztrácí na čelo 9 bodů. Jenže i když kouč Sergen Yalçın svůj tým po příchodu v tomto roce tým pozvedl, neočekává se, že by měl ještě do boje o titul promluvit. Odstup už je příliš velký, navíc Beşiktaş trápí ekonomické trable, a celkově nepůsobí tak, že by měl nyní předvést zázračnou jízdu za titulem.

Nevěří se ani Sivassporu. Největšímu překvapení této sezóny začal v novém roce docházet dech. Od konce ledna vyhrál tým ze Sivasu jen dvakrát z osmi zápasů. Musel tak vyklidit čelní pozice v tabulce ve prospěch úspěšnějších (a bohatších) týmů, a nečeká se, že by se tam měl probojovat zpátky.

Zbývá tedy trio Trabzonspor, Başakşehir (oba na 53 bodech) a Galatasaray (50 bodů). Kdo bude při ligovém finiši nejúspěšnější?

Všechny 3 celky se před nástupem koronavirové pandemie těšily z vynikající formy. Lídr Trabzonspor neprohrál 11 utkání v řadě, Başakşehir 7 a Galatasaray 10. Ale i z jiných lig víme, že dlouhá pauza (v případě Turecka bude téměř přesně 3měsíční) může spoustu věcí změnit.

Trabzonspor a Başakşehir vynikaly během sezóny ustálenou formou. Tým z Trabzonu neprošel žádným výkonnostním výkyvem, Başakşehir jen na samotném úvodu sezóny. Galatasaray se první polovinou sezóny spíše protrápil, ale od nového roku (a po změnách v kádru) přišla konsolidace formy, a výrazně se zlepšila útočná hra.

Z hlediska kvality kádrů se asi nedá říci, že by měl mít někdo výraznější výhodu. Malou asi Galatasaray – kádr má z hlediska nabídky kvality asi nejpočetnější. Trabzonspor se opírá o pestrý útok a nejatraktivnější herní pojetí ze všech jmenovaných, Başakşehir o vynikající obranu a organizaci hry.

Důležitou roli bude hrát i los. Zde má výhodu Başakşehir. Jako jediný ze všech tří celků hraje ještě 4x doma. Trabzonspor i Galatsaray hrají doma jen 3x a za pěti zápasy musí cestovat mimo svůj stadion. Başakşehir má i výhodu z hlediska papírové síly soupeřů. Venku hraje na půdě týmů ze spodní poloviny tabulky. Jeho soupeři venku aktuálně okupují 11., 13., 14. a 17. pozici tabulky. Doma má z těžších zápasů už jen Galatasaray, částečně 6. Göztepe. Lvi mají naopak los nejtěžší, venku hrají pětkrát, z toho kromě na trávníku Başakşehiru ještě na půdě Göztepe. A jako jediní budou do konce ligy hrát s oběma soky o titul – Trabzonspor budou hostit ve 30. kole.

Papírovým favoritem zřejmě zůstává Galatasaray. Herní projev by favorizoval Trabzonspor. Nicméně Başakşehir drží na první pohled i díky losu možná nejvíce trumfů. A taky sám sobě i svým fanouškům něco dluží – v minulé sezóně už skoro sahal po titulu, ale při zpackaném závěru sezóny před sebe pustil Galatasaray. O tuto zkušenost je nyní Başakşehir bohatší. Využije toho…?

redakce/as/