V boji o titul v Turecku přituhuje

2020. 07. 03. 07:57    
Čas čtení: 2 minuta

Filip Novák v dresu Trabzonsporu

3. 7. 2020 – Velmi rychle se po restartu turecké Superligy zúžil boj o titul. Zatímco Sivasspor potvrdil, že zázračný podzim je již nevratnou minulostí, Galatasaray zase stíhají rány osudu. O titul si to tak podle všeho rozdají Başakşehir a Trabzonspor. Ale ani tyto celky už po znovuobnovení souteže nejsou bez ztrát kytičky.

Nejhůře po restartu ligy dopadl Galatasaray. Vážná zranění postihla útočníka Andoneho a gólmana Musleru, a k tomu historicky nejúspěšnější celek v Turecku ze tří zápasů po „novém začátku“ ještě nevyhrál. Mraky zahozených šancí proti Rizesporu, zpackaný konec proti Gaziantepu, a znovu nevyužitá převaha v posledním zápase, šlágru na trávníku Başakşehiru znamenají, že muži Fatiha Terima mají ze tří zápasů jen bod, a čelo tabulky se jim 5 kol před koncem vzdálilo už na 8 bodů.

Pouze o bod více má na třetím místě tabulky Sivasspor. Narozdíl od Galatasaray, pro tým z centrální části Turecka, by už samotné umístění mezi první čtyřkou, které znamená účast v pohárech, bylo vynikajícím výsledkem. Jenže jen jedna výhra z posledních pěti zápasů, a v posledním kole nečekaná porážka doma s Kayserisporem, mohou Sivassporu ještě způsobit nepříjemnosti. Tím spíše, že se v posledních dvou kolech rozstřílel Beşiktaş, a má na Sivasspor ztrátu jen tří bodů.

Nečekané ztráty hlásí i nyní druhý Trabzonspor. Po kontrolované výhře nad Göztepe přišla docela smolná remíza na trávníku Alanyasporu, když vyrovnávací branku na 2-2 dostal tým z Trabzonu až v páté minutě nastavení. Uhraný bod na trávníku šestého týmu tabulky, navíc tradičně silného doma, by sám o sobě nebyl zase takovou ztrátou. Tou už ale bezesporu je remíza s Ankaragücü v posledním ligovém kole. Tým, který je v tabulce poslední, dohrával o deseti, přesto vyválčil remízu, a dokonce Trabzonspor, nejproduktivnější tým ligy, dokázal přestřílet.

Dvoubodový náskok v čele tak drží Başakşehir. Ten zatím dvakrát vyhrál, a naposledy remizoval s Galatasaray. Což není vůbec špatný výsledek. Ale mohl být i mnohem lepší. Ale i horší. Başakşehir totiž v zápase nebyl lepším týmem. Přesto vedl. Což je pro celek, který si potrpí na skvěle propracovanou defenzívu, a výbornou organizaci hry, při které se hraje na malé riziko, vždy výtečná zpráva. Narozdíl od soupeře. Jenže Başakşehir působil i při vedení na své poměry velmi nervózně, a dělal chyby. A mohl dostat i více branek, než tu, kterou vsítil Akbaba, a která určila konečný výsledek v podobě 1-1.

Başakşehir má zajisté v paměti svůj lapsus v závěru v minulé sezóny, a kdo ví, zda se to v utkání proti Galatasaray hráčům nedostalo do hlavy. Nejistý herní projev by tomu napovídal. A pokud chce Başakşehir svůj historický první titul získat už letos, bude muset v dalších zápasech předvést rozhodně sebevědomější a odvážnější projev než proti Galatasaray. Ale hned v sobotu na Antalyasporu to nebude nic jednoduchého – domácí pro jaro hodně posílili a hrají velmi dobře. Başakşehir se navíc bude muset obejít bez svého klíčového hráče pro ofenzivu Edina Višči, který v posledním zápase viděl červenou kartu.

redakce/as/