Kdo je barcelonský „kup“ Francisco Trincão?

2020. 03. 21. 11:28    
Čas čtení: 2 minuta

Francisco Trincão v dresu Bragy

21. 3. 2020 – Možná jste o něm slyšeli, možná ne. Jasné je, že brzy pravděpobobně uslyšíte. 20letý Portugalec Francisco Trincão sotva obul prvoligové kopačky a už za pár měsíců (doufejme, karatnéno!) bude nosit na prsou znak katalánské fotbalové smetánky.

Je pravda, že země posledních mistrů Evropy je pro skauty z elitních klubů zaslíbeným krajem už dlouhá léta. Dá se tam totiž nakoupit kvaltině a relativně levně. I když, pravda, 31milionového Trincãa asi barcelonští ve slevovém letáku nenašli.

Otázkou je, jak moc fotbalově návratný Trincão v následujících letech dokáže být.

Messi už mladší nebude, Barcelona se stejně jako ostatní sportovní kluby připravuje na ekonomické ztráty v důsledku proklatého viru a lednová koupě ze Sportingu Braga se tak zdá být nevědomky skvěle načasovou akcí.

Trincão vykazuje znaky nebývalého potenciálu a navíc, jeho fotbalový růst se mezi jeho 16 a 20 lety (pro mnohé fotbalisty testující období) letech nezpomalil. Ba naopak, byl až doposud relativně strmý.

To je prvek značící správnou míru profesionality, která v současném fotbale dle „oldschoolových“ znalců chybí. Trincão má navíc tradiční portugalské technické schopnosti, které se pojí s vysokou úspěšností v soubojích jeden na jednoho, a na 186 cm vysokého fotbalistu dokáže ve vteřině vyvinout extrémní rychlost ve sprintu s míčem i bez něj.

Barcelona mladému drakovi, kterého na „stadionu Draka“ v Portu svého času odmítli, vložila do smlouvy výkupní klauzuli v hodnotě 500 milionů eur. Což, mimo jiné, znamená, že v Barceloně o talentu na úrovni Cristiana Ronalda dobře vědí. A vzhledem k tomu, že levonohé křídlo začalo v první lize nastupovat pravidelněji až letos, katalánský klub ho má zevrubně prověřeného už z mládežnické úrovně.

I slovutnou CR7 svého času v dresu Sportingu sledoval legendární Alex Ferguson s otevřenými ústy. A když si tehdejší obránce Manchesteru United John O’Shea postěžoval, že proti Ronaldovi nechce do druhé půle přípravného zápasu nastoupit, bylo Fergusonovi jasné, že se bez mladého Portugalce do Anglie nevrátí.

Osud Francisca Trincãa může mít stejnou podobu, zvláště pokud si zachová profesionalitu. Lionel Messi tak může v následujících letech královskou korunu plynule předat. O to více nás jako fotbalové fanoušky bude zajímat, koho spatří a uloví ostatní kluby světové úrovně. Pravda, ty už pravděpodobně budou muset mnohem střídměji nakládat s vlastními finančními prostředky. Barcelona, ačkoliv také plánuje snižování platů, Trincãa stihla zavčas.

autor: Michal Micka