TOP 5 sprinterů v Süper Lig

2021. 03. 09. 09:38    
Čas čtení: 4 minuta

Olarenwaju Kayode

9. 3. 2021 – Turecká liga, která má dlouhodobě nadprůměrnou fluktuaci hráčů, v současné době skýtá parádní hráčský mix techniků, pracantů i střelců. Přemýšleli jste ale někdy, jak by to dopadlo, kdyby si ti nejrychlejší z ligových fotbalistů dali závod na 100 metrů? My ano. A proto Vám pro zajímavost přinášíme top pětku nejrychlejších hráčů současné Süper Lig.

5. místo: Hadi Sacko (Denizlispor)
Temperamentní pravé křídlo s velkým fotbalem začalo v Bordeaux, ve své rodné Francii. Národností se ovšem hlásí k Mali, které od roku 2018 příležitostně reprezentuje. Ačkoliv byl Sacko svého času považován za světový talent a Sporting Lisabon mu v roce 2014 do smlouvy dokonce dal výstupní klauzuli v hodnotě 60 milionů eur, momentálně se po ne zcela vydařených angažmá v Portugalsku a Anglii pokouší nakopnout kariéru v Denizlisporu. Co se týče rychlostních parametrů, Sacko má v lize jen úzkou konkurenci. Když dostane míč na vlastní polovině a k tomu volný prostor „u lajny“, je schopen dostat ho do pokutového území soupeře během několika vteřin. To ostatně prokazoval už jako mládežník v nižších kategoriích francouzské reprezentace, jeho talent ovšem momentálně trpí ve stínu nevýrazných výkonů Denizlisporu.

Hadi Sacko v dresu anglického Leedsu

4. místo: Olarenwaju „Larry“ Kayode (Sivasspor)
Nigerijský útočník, který si dlouhodobě nechává říkat „Larry“, v současné době patří Shakhtaru Donetsk, ale fandové Süper Lig ho dobře znají. Už v minulé sezóně byl z ukrajinského klubu zapůjčený v Gaziantepu a odprezentoval se sympatickými deseti góly. S vidinou dalších gólů ho pro aktuální ročník angažoval pro změnu Sivasspor, který po parádním čtvrtém místu začal posilovat ambiciózněji. Současná sezóna ani Sivassporu nevychází podle představ a Kayode pravidelně gólový není. Když je ale v základní sestavě, soupeř s ním má vždycky práci a nikdy nemůže svou formaci vysouvat příliš vysoko. Kayode neustále číhá na hraně ofsajdové linie a kdykoliv obránci poziční hru nezvládnou, vydá se s míčem vpřed a je jen těžko chytitelný.

Olarenwaju Kayode (vpravo) v zápase Evropské ligy proti Villarrealu

3. místo: Bright Osayi-Samuel (Fenerbahce)
Fenerbahce bylo už v létě považováno za absolutního vítěze na přestupovém trhu. Sice přišlo o elitního střelce Vedata Muriqiho, který zamířil do Lazia, ale zároveň kvalitně zdvojilo, až ztrojilo své pozice. V zimním přestupovém okně navíc přibyli další a mezi nimi bylo i anglicko-nigerijské křídlo, Bright Osayi-Samuel. 23letý fotbalista strávil poslední čtyři roky v Queens Park Rangers, ale vidina prvoligového fotbalu a možná také příchod Mesuta Özila ho závály směrem do Turecka. Osayi-Samuel je schopen hrát na levém i pravém křídle, ale příežitostně i v útoku nebo na postu křídelního obránce. Trenér Erol Bulut mu začal věřit v podstatě okamžitě a v 29. kole se mu Osayi-Samuel odvděčil prvním gólem. A byl to gól charakteristický, Osayi-Samuel všem prostě a jednoduše utekl.

Bright Osayi-Samuel (vlevo) v úprku před obráncem Basaksehiru Cemali Sertelem

2. místo: Jody Lukoki (Malatyaspor)
Jody Lukoki se narodil v Zairu, nicméně takřka celý svůj mladistvý život strávil v Amsterdamu, kde si ho už 11 letech vzal pod svá křídla Ajax. Tehdejší trenéři v něm viděli budoucího nejrychlejšího hráče na světě, a když později začal úspěšně reprezentovat nizozemskou U19, všechno vypadalo růžově. Jeho kariéra ovšem posléze nenabrala ten nejlepší herní směr a do seniorské reprezentace „Oranjes“ se nikdy neprokousal. Možná i proto se přesunul takřka přes celou Evropu do bulharského Razgradu, kde relativně úspěšně působil pět let. Od minulého roku působí v Malatyasporu, především jako střídající žolík kouče Hamzy Hamzaoglua. V 28 letech by si jednoznačně přál nastupovat pravidelně v základní sestavě, ale jeho blesková akcelerace mu v tomto ohledu paradoxně spíše podráží nohy. Na hřiště nastupuje, jen když Malatyaspor potřebuje někoho rychlého pro realizace breaků, nebo když teče do bot. Ve sprintů na 100 metrů by ovšem Lukoki patřil k nejlepším v Turecku a možná by se umístil i v Evropě.

Jody Lukoki (vlevo) v dresu Razgradu v úniku před obráncem Adriá Pedrosou z Espanyolu v zápase Evropské ligy

1. místo: DeAndre Yedlin (Galatasaray)
Americký pravý obránce je další čerstvou tváří, která se začala objevovat v Süper Lig teprve letos v lednu. Posledních pět let totiž trápil obránce v Anglii v dresu Newcastlu United. Jeho reálná rychlost a explozivnost je opravdu dech beroucí, čehož si všimli už před lety v akademii v Seattlu. I proto v začátcích nastupoval v ofenzivnějších pozicích. S postupem času se ale přesunul na post krajního obránce s tím, že vepředu má jeho rychlost i nadále devastující důsledky, ale zároveň se dokáže vracet do hlubších pozic a plnit defenzivní úkoly. V Istanbulu si mohou mnout ruce, protože Yedlin přišel z Anglie zadarmo a v 27 letech je možná na vrcholu kariéry.

DeAndre Yedlin v dresu Newcastlu

Hráči, kterým žebříček těsně unikl:
Serdar Gürler (Antalyaspor)
Yusuf Erdogan (Kasimpasa)
Emre Tasdemir (Galatasaray)
Georges-Kévin N’Koudou (Besiktas)
Henry Onyekuru (Galatasaray)
Amilton (Antalyaspor)
Joseph Paintsil (Ankaragücü)
Boli Bolingoli (Basaksehir)

redakce/mim/