Připravte se na golfový svátek, čeká nás US Open!

2014. 06. 07. 19:40    
Čas čtení: 2 minuta

Rory McIlroy, Webb Simpson, Justin Rose. Poslední tři vítězové jedné z nejsledovanějších golfových událostí na světě. Kdo si osladí sezónu výhrou na druhém majoru? To uvidíte už příští týden díky čtyřem výživným přímým přenosům ze zámořského taháku, které vám zprostředkuje Sport1.

Už 114. ročník United States Open Championship, který začíná ve čtvrtek v Pinehurst Resort & Country Clubu v Severní Karolíně, samozřejmě i letos představí startovní pole plné hvězd toho nejvyššího kalibru. Mezi nimi sice bude chybět golfová modla a vítěz z roku 2008 Tiger Woods, který je stále v rekonvalescenci po březnové operaci zad, ovšem o zábavu a legendární jména nouze rozhodně nebude. Pinehurst 2 patří k deseti nejlépe těm hodnoceným hřištím ve Spojených státech. Naposledy ho v roce 2005 v rámci US Open ovládl Novozélanďan Michael Campbell.

Jako každý rok, i tentokrát budou muset všechny hvězdy předvést to nejlepší, co umí. Turnaj ve Spojených státech je celosvětově známý svou náročností, která plyne právě z výběru hřišť. Fairwaye bývají užší, greeny rychlé, roughy husté a jamky lišácky umístěné. Dokonce se proslýchá, že pokud místní greenkeeper svou prací nerozpláče alespoň jednoho hráče denně, nesplní svůj úkol tak, jak se sluší a patří. To všechno se logicky podepisuje na skórkartách. Za zmínku rozhodně stojí i jedinečný systém play off, ve kterém hráči se stejným skóre v pondělním programu absolvují kompletní nadstavbové kolo. Pokud i tehdy bude skóre shodné, čeká hráče systém s náhlou smrtí.

Se vším výše zmíněným účastníci samozřejmě počítají a ve spoustě případů budou čerpat ze svých bohatých zkušeností. Kromě posledních deseti vítězů turnaje a dalších automaticky kvalifikovaných bude k vidění třeba i umění Phila Mickelsona, pro nějž je start na turnaji trochu pikantní. Už pár týdnů se mu totiž velmi intenzivně věnují agenti FBI, kteří ho prošetřují kvůli podezření ze zneužití neveřejných informací pro zisk z obchodování na burze. „Lefty“, jak se americkému hráči přezdívá, si s tím ale údajně nedělá těžkou hlavu a soustředí se pouze na svoji hru. Výsledky z posledních turnajů totiž rozhodně nekorespondují s jeho představami a US Open je navíc jediným turnajem velké čtyřky, na kterém ještě niky nevyhrál. Minulý rok na domácí půdě skončil na děleném druhém místě za Justinem Rosem, což ho výrazně rozladilo, a tentokrát se chce vydat ze všech sil.

Některé zúčastněné samozřejmě nebude motivovat pouze prestiž a odměna, ale také možnost na poslední chvíli proklouznout do nominační listiny letošního Ryder Cupu, který se kvapem blíží. Slušný výkon bude chtít předvést i rodák z Mariánských lázní Alex Čejka, kterému se tento týden podařilo kvalifikovat a na turnaji tak díky němu bude zanechána částečně i česká stopa. Čejka se vrací na US Open sedmnáct let po své premiérové účasti a celkově je to jeho sedmý start na druhém majoru.

Přímé přenosy začínají tento čtvrtek budou je pro vás komentovat profesionální golfoví hráči a trenéři Jakub Kučera a Antonín Ebr.