Starujte velké finále SHL. Skellefteå vs Rögle

2024. 04. 20. 11:53    
Čas čtení: 3 minuta
SHL

20. 4.  2024 – Oscar Lindberg a Simon Ryfors se vrátil do SHL, aby dovedli svůj tým ke zlatu – ale jen jeden z nich uspěje.  Rögle a Skellefteå jsou poslední týmy sezóny 2023/2024 a do finále SHL vstupují každý z trochu jiné pozice. Skellefteå odehrála těžkou semifinálovou sérii proti Frölundě, z níž tři zápasy šly do prodloužení a sedmý zápas se hrál až tento čtvrtek. Rögle má na kontě deset vítězství v řadě a má za sebou osm dní volna.

– Bylo dobré si psychicky i fyzicky odpočinout. Lidé přitom netrpělivě  čekali, až to konečně začne,  říká Simon Ryfors z Rögle, který uvádí, že druhou semifinálovou sérii sledoval více, než „obecně sleduje hokej“.

Přiznává, že doufal, že to bude sedm zápasů.  „Ano, v tom nebudu lhát.“

Simon Ryfors zaznamenal v deseti zápasech play off sedm bodů. Ryfors a jeho Rögle zůstali v play off neporaženi. Jak ve čtvrtfinále proti Färjestadu, tak v semifinále proti Växjö začal tým z Ängelholmu vítězstvím v úvodních dvou zápasech venku, a to samozřejmě není nic, co by pro Skellefteå nezůstalo bez povšimnutí.

„O tom, že začátek je důležitý, jsme mluvili, zejména doma. Tam chceme vyjít a chopit se štafety. V tom by neměl být žádný rozdíl,“ říká Lindberg.

„Myslím, že to bude zábavná série. Rögle si vedlo během play off opravdu dobře a je neporažené. Přicházejí s velkou sebedůvěrou, ale pokusíme se prolomit jejich defensivní ulitu.“

Oscar Lindberg se po deseti sezónách v zahraničí vrátil do Skellefteå AIK. Jeho poslední pobyt ve švédském hokeji (2013) skončil ziskem zlata ve Skellefteå a Lindberg byl oceněn MVP play off – Stefan Liv Memorial Trophy. Následující rok, v roce 2014, vyhrála zlato také Skellefteå, ale to je také naposledy, kdy Västerbottins vyhráli. Skellefteå následně hrála čtyři finále SC (2015, 2016, 2018 a 2023) – a všechna prohrála..

„Tým je velmi soustředěný a cílevědomý. Všechny finálové prohry jsou velmi dobrou lekcí a myslím si, že mnozí v týmu jsou nyní na finále připraveni mnohem lépe než dříve,“ říká Lindberg.

Co si můžeš odnést z toho, že jsi předtím hrál finále?

„Všechno, co souvisí s play-off, umět ovládat své emoce, soustředit se na to, co máš dělat a nesoustředit se na nic jiného. Může to být nahoru a dolů, skoro jako emocionální horská dráha. Zvlášť jak to dopadlo v sérii proti Frölundě, kdy jsme prohráli 1:3 na 3:3 a pak vyhráli. Je důležité být neustále v přítomném okamžiku,“ říká Skellefteåstjärnan.

Skellefteå není jediným finálovým týmem, který touží po zlatu. Hokejisté Rögle nikdy nezískali titul. Byli  blízko v roce 2021, ale pak to bylo stříbro po finálové prohře proti Växjö.

Každý chce neuvěřitelně moc vyhrávat, ale zároveň si myslím, že výhodu bude mít tým, kterému se podaří ze sebe dostat více energie. Je důležité že se minulostí nestresovat, ale neuplyne den, aniž bychom na zlato nemysleli. Přemýšlel jsem o tom od té prohry ve finále v roce 2021 pravděpodobně tak tisíckrát. Teď máme šanci o to zabojovat znovu, říká Ryfors, který se pro letošní sezonu do Rögle vrátil po dvou letech v AHL.

Skellefteå a Rögle se v minulé sezóně utkali ve čtvrtfinále a Skellefteå vyhrála 4:2, ale Oscar Lindberg ani Simon Ryfors ve svých týmech nepůsobili.

Proti sobě stojí dvě extrémně zručné přesilovky. Rögle využil 38,71 procenta své početní převahy. Procento PP Skellefteå je v play off 35,71.

Simon Ryfors:

Dva ofenzivně zdatné týmy s mnoha zkušenými hráči. Rozhodujícím faktorem jsou vždy speciální formace. Oba týmy věří ve svou formu a důležité góly v přesilovkách.

Oscar Lindberg

Samozřejmě, že přesilovky budou velmi důležité. To, že se Rögle v přesilovce dařilo, dobře víme a musíme být ostražití. Bude to klíčové, zatímco v naší přesilovce můžeme hrát dobře i nadále.

Výhoda domácího hřiště Skellefteå

Skellefteå má výhodu domácího hřiště, protože skončilo třetí v základní části, zatímco Rögle skončilo deváté. V play off vyhrála Skellefteå doma čtyři z pěti zápasů, včetně zápasu 7 proti Frölundě. Rögle je přitom, jak známo, neporaženo a jinými slovy má pět výher doma a pět výher venku v play off.

Simon Ryfors:

Získali podmínky pro to, aby měli výhodu domácího hřiště, ale  nám nevadí začít dvěma zápasy venku. V play off se nám zatím dařilo neuvěřitelně dobře a je důležité vyhrát alespoň jeden zápas v Skellefteå a pak to vzít do svých rukou.

Oscar Lindberg

To se nám líbí. Rádi hrajeme doma, s fanoušky za námi. Dělají pro nás sakra rozdíl.

redakce/onv/SHL.se