Benfica udolala Porto, Sporting vyhořel s outsiderem

2018. 11. 05. 12:32    
Čas čtení: 2 minuta

9. 10. 2018 - Po sedmi kolech nejvyšší fotbalové soutěže v Portugalsku se v čele tabulky nic zásadně nemění. Benfica zatím nenašla přemožitele. A přestože už má za sebou náročné duely se Sportingem a Portem, vede ligu o skóre před Bragou.

Už před šlágrem kola bylo jasné, že ani doma na Estádio da Luz to proti sebědomým mistrům z Porta nebudou mít „Eagles“ jednoduché. Zvláště když k dispozici nebyl kapitán Jardel. První poločas přinesl tuhou bitvu, která atraktivitou nepoutala a hrálo se v podstatě od šestnáctky po šestnáctku. Portu výrazně chyběl kanonýr Vincent Aboubakar, kterého v sestavě nahradil nevýrazný Tiquinho. Pokopaný Moussa Marega to sám takříkajíc neutáhl a zápas tak rozhodla jediná přesná trefa. Ta přišla zhruba po hodině hry a na svědomí ji měl švýcarský reprezentant Haris Seferović, který si tak výrazně pomohl v boji o pevné místo na hrotu útoku. Jonas a Castillo tak pravděpodobně i dále budou čekat na svou šanci. Frustrované Porto, i přes vyloučení debutujícího obránce Benficy Cristiana Lemy, podruhé v sezóně prohrálo a na Bragu s Benficou tak ztrácí 2 body.

Sporting tentokrát válčil venku. Na hřišti posledního Portimonense to měla být svižná tříbodová jízda nehledě na nepřítomnost elitního střelce Base Dosta. Scénář ovšem nakonec přinesl šokující průběh. Skvěle hrající Portimonense vedlo po pauze naprosto zaslouženě 2:0 a ironie fotbalového osudu tomu chtěla, aby se vedle Japonce Nakajimy prosadil i bývalý hráč Sportingu, který v lisabonském klubu nedostal šanci, Wilson Manafá. Do druhého poločasu hosté nastoupili i s „hříšníkem“ Nanim, který hru rozhýbal, ale na Portimonense to nestačilo. Nezastavitelný Nakajima sám ještě branku přidal a na další přihrál, což znamenalo, že se domácí radovali z výhry 4:2 a Sporting ještě pár minut po zápase zděšeně lapal po dechu. Během reprezentační pauzy se lisabonský klub musí spokojit s pátým místem. Čtvrté Rio Ave totiž získalo sympatický bod na hřišti Bragy.

Čelo tabulky Ligy NOS

1. Benfica     +10     17

2. Braga       +9       17

3. Porto        +10     15

4. Rio Ave     +4      14

5. Sporting    +3      13

redakce/mim/