Özil v reprezentaci skončil, německý fotbal však nadále rozděluje

2018. 10. 17. 12:14    
Čas čtení: < 1 minuta

17. 8. 2018 - Jsou to už tři týdny, co se německý fotbalista tureckého původu Mesut Özil vzdal reprezentace. Kvůli rasismu a nedostatku respektu. Ohlasy rozhodnutí, které zaměstnaly i německou politickou scénu, však dosud neutichly.

Média dnes přinesla reakci nyní již bývalého spoluhráče Özila a oporu Realu Madrid, Toniho Kroose. Ten označil vyjádření hráče Arsenalu, že se německá reprezentace potýká s rasismem, za nesmysl. „Myslím si, že velmi dobře ví, že rasismus v rámci národního týmu a svazu neexistuje,“ uvedl doslova Kroos.

Uznávaný německý žurnalista Raphael Honigstein se ale v rozhovoru pro ESPN později pro změnu opřel do Kroose. Podle něj Kroos vůbec nepochopil, co chtěl Özil říci. Podle novináře bývalý hráč Schalke nebo Werderu neobvinil z rasismu spoluhráče nebo německou fotbalovou asociaci jako celek, ale konkrétně svazového předsedu Grindela. Hráče, který před angažmá v Arsenalu prošel i Realem Madrid navíc podle Honigsteina navíc prý velmi zranilo to, že se ho ze spoluhráčů v národním týmu nikdo nezastal.

Honigstein také lituje, že se s celou aférou nenakládá rozumně a že za tím vidí buď naivitu hráčů a lidí kolem národního týmu nebo to, že se v tom nikdo moc nechce „namočit“.

To mně osobně přijde jako nejpravděpodobnější pohnutka. Situace kolem Özila, dohromady s darebnými výkony i výsledky německého týmu na mistrovství světa v Rusku, už udělala v německém fotbale hodně zlé krve, a odpovědným přidělala vrásky na čele. A asi nikdo nemá chuť se v tom ještě více „babrat“. Özil je už přes palubu a nic ho nevrátí zpátky. A nikdo z těch, kdo v korábu zůstávají, si s tím už nechce špinit ruce…

redakce/as/