Ke slovu se hlásí NFL

2018. 08. 05. 11:49    
Čas čtení: 2 minuta
NFL

5.8. 2018 - NFL je po půl roce zase zpět! Jak nepříjemné je šestiměsíční čekání na další zápas nejslavnější ligy amerického fotbalu, ví asi každý fanda NFL. Naštěstí předkrm v podání předsezónních zápasů je tu a my spolu s ním můžeme znovu okusit ten nejlepší fotbal.

Jednotlivé týmy v rámci tréninkových kempů, OTAs a dalších společných aktivit trénují už nějakou dobu. Je to však právě start srpna, který se nese v duchu prvních ostrých zápasů v rámci preseason, kde jednotliví hráči bojují o svá místa na 53 členné soupisce pro základní část. Na začátku září tedy o své místo v sestavě přijde až 37 hráčů z 90 členné soupisky, kterou týmy disponují na začátku sezóny, a proto každá chvilka ukázat se trenérům se cenní zlatem.

Jako první měli možnost ostrého zápasu hráči Chicaga Bears a Baltimoru Ravens, kteří si to rozdali v rámci předehrávky preseason v tzv. Hall of Fame Game. To je zápas na počest bývalých hráčů, kteří se uvádějí do síně slávy NFL a v letošním roce byla soupiska nových členů síně slávy doslova nabitá velkými jmény. Slavné zlaté sako v tomto roce oblékne hned trojice linebackerů a to Robert Brasile, který v letech 1975-1984 hájil barvy Houston Oilers, a který byl zvolen 5x do týmu All Pro a také do sedmi Pro Bowlů. A dvě velké hvězdy obou týmu, které nastoupily v letošní Hall of Fame Game. Na straně Chicaga to je Brian Urlacher, který hrál za Bears dlouhých 13 sezón, ve kterých dokázal vyhrát ocenění pro nejlepšího obránce roku, 5x byl zvolen do All Pro týmu, a dokonce byl jmenován do All-Decade týmu 2000s. Na druhé straně to je zase ikona Ravens – Ray Lewis, který byl po celou svou 17 let trvající kariéru tělem a duší obrany Baltimoru. Lewis vyhrál s Ravens 2x Super Bowlu a stejně jako Urlacher byl zvolen do NFL All-Decade týmu 2000s.

Další dva hráči, kteří obléknou zlaté sako, a kteří na sebe za svoji kariéru upozorňovali na hřišti i mimo něj jsou Randy Moss a Terrell Owens. Pro fanouška NFL rozhodně není nutné představovat tyto dva hráče, kteří jsou na předních místech statistik WR v historii ligy. Owens je druhý v počtu zachycených yardů a třetí v počtu touchdownů v historii ligy. Randy Moss naopak drží rekord NFL, když v roce 2007 zaznamenal v jedné sezóně 23 touchdownů.

Dalšími zástupci, kteří byli zvoleni do síně slávy jsou Bobby Beathard, který jako jeden z členů realizačního týmu Miami stál za jejich Super Bowly, aby se následně stal generálním manažer Redskins a celkově v NFL působil více než tři dekády. Pocta se dostala také bývalému safetymu Eagles a Broncos Brianu Dawkinsovi. Přezdívka Weapon X, kterou si Dawkins vysloužil za své tvrdé hity a skvělou hru v obranném backfieldu ho provázela celou kariéru, ve které byl Dawkins 5x vybrán do All Pro týmu NFL. Posledním novým členem síně slávy je ofenzivní guard Jerry Kramer, který kariéru odehrál v Green Bay za éry Vince Lombardiho, a který je známý svým klíčovým blokem v „Ice Bowlu“ v roce 1967, a který byl základním stavebním kamenem OL ve vítězné éře Green Bay Packers.

Samotný zápas byl pak v režii mladých hráčů, kteří dostali prostor před největšími hvězdami jednotlivých týmů, jenž dostali na tento zápas volno. Ukázal se tak QB Lamar Jackson, kterého si Ravens vybrali v prvním kole letošního draftu, a který stihnul přihrát na jeden TD a doběhnout si pro 25 yardů. Skvělý zápas odehrál hlavně LB Ravens Kamalei Correra, který si připsal tři sacky, interception a vytvořený fumble a i dík němu Ravens nakonec zvítězili 17-16.

Nejenom dobré zprávy jsou v táborech jednotlivých týmu NFL. Například LA Chargers už stihli před prvním výkopem přijít o CB Verretta, který si přetrhl achilovku a bude svému týmu chybět celou sezónu, stejně jako TE Hunter Henry, který si přetrhl vaz v koleni. Ale i to je bohužel cena za tvrdé tréninkové kempy NFL.

Tak jako tak nám začíná boj o místa v nejlepší fotbalové lize světa a znovu si je můžete vychutnat i Vy na stanici Sport TV.

Jan Štiegler