Startuje nová sezóna NFL!

2018. 09. 06. 13:22    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

6.9.2018 – NFL už klepe na vrátka a nejslavnější liga amerického fotbalu znovu roztočí svá kola naplno. Každý tým věří, že právě tento rok je ten, kdy na konci sezóny zvednou nad hlavu trofej Vince Lombardiho a stanou se „World Champions“. Kdo má však k titulu nejblíže a kdo spíš bude čekat na další rok se dozvíte v předsezónním shrnutí.

Jako každý rok NFL zažila po sezóně hodně změn a soupisky některých týmů jsou změněny k nepoznání. Letošní rok byl ale obzvláště pikantní, jelikož několik hvězdných QB změnilo své působiště, a za poslední dobu se tak jednalo opravdu o velký kolotoč výměn a podpisů, který se v NFL roztočil. Nebyli to však jen rozehrávači, ale i hvězdní obránci, kteří si museli balit kufry a stěhovat se za novou prací. Rozložení sil jednotlivých týmů v konferencích se tak razantně změnilo.

Konference AFC se však bude tradičně točit okolo hegemona posledních let New England Patriots. Nestárnoucí Tom Brady i přes ztrátu několika důležitých členů útoku bude nahánět strach všem obranám a trenér Bill Belichick znovu postavil tým, který má velké šance uspět. Zabránit nadvládě Patriots rozhodně budou chtít hráči Jaguars. Tým z Jacksonvillu, který minulý rok překvapil spoustu odborníku, když se dostal do konferenčního finále, bude znovu vsázet na skvělou obranu a vynikající běhovou hru v čele s mladým RB Fournettem. Steelers mají sice problémy se smlouvou RB Bella, ale pokud se tento hvězdný RB vrátí včas na hřiště, tak trio Roethlisberger-Bell-Brown bude znovu patřit k tomu nejlepšímu v celé lize. Kansas City budou vsázet na mladého rozehrávače Patricka Mahomese, který nahradí bývalou jedničku Alexe Smitha. K dispozici bude mít znovu rychlíka Hilla, Travise Kelceho a mladého Kareema Hunta, dohromady tedy velmi silné trio útočníků. Další z týmů, který se chce konečně více ukázat jsou Texans. Houstonu se do sestavy vrací po zranění senzace prvních týdnů loňského ročníku QB Watson, kdy jeho nebezpečnému útoku s WR Hopkinsem bude pomáhat tvrdá obrana vedená J.J.Wattem a Jadeveonem Clowneym.

V konferenci NFC bude znovu o postupovou šestku velký boj. Obhájci trofeje Philadelphia Eagles se budou muset na začátku sezóny obejít bez stále zraněného QB Wentze, nicméně MVP loňského Super Bowlu Nick Foles by měl být velmi slušnou náhradou. Packers se vrací do sestavy Aaron Rodgers a s ním pod centrem bude tým z Green Bay znovu velmi nebezpečným soupeřem v divizi NFC North. Pozici jedničky v této divizi si však budou chtít udržet hráči Minnesoty. Vikings před sezónou podepsali Kirka Cousinse z Redskins a spolu s jednou z nejlepších obran ligy se mohou řadit mezi velké favority této konference. Divize NFC South bude i tento rok velmi silná, jelikož tři nejlepší týmy dobře doplnily kádry. Falcons a QB Ryan, Panthers s Camem Newton a New Orleans Saints s nestárnoucím Drew Breesem budou znovu bojovat v jedné z nejvyrovnanějších divizí v celé NFL. Loňská senzace se jménem Los Angeles Rams může v tomto ročníků vylétnout ještě výše. Útok pod taktovkou mladého Goffa, kterého bude podporovat hvězdný RB Gurley a skvělá obrana, která se tento rok vyztužila o hvězdy typu Suh, Peters či Talib. To vše na papíře znamená horkého aspiranta na postup do Super Bowlu.

Stejně jako každý rok je v záloze hned několik týmů, které mohou překvapit a být velmi nebezpečným protihráčem stálicím jednotlivých konferencí. V AFC například LA Chargers s Phillipem Riversem, či nevyzpytatelní Tennessee Titans. V konferenci NFC to pak bude například tým Dallas Cowboys s Ezekielem Elliotem nebo New York Giants s dvojcí Backham-Barkley.

Tipy pro sezónu 2018:

AFC Play off: Patriots, Steelers, Jaguars, Chiefs, Chargers, Texans

NFC Play off: Eagles, Vikings, Saints, Rams, Packers, 49ers

AFC Championship game: Patriots vs. Steelers

NFC Championship game: Vikings vs. Packers

Super Bowl: Patriots vs. Packers … a konečně vyvrcholení sezóny duelem Brady-Rodgers na který NFL už dlouhá léta čeká!

MVP sezóny: Aaron Rodgers

OPOY: Antonio Brown

DPOY: Aaron Donald

Kdo na konci sezóny bude spokojen a kdo se znovu nedočká vytouženého cíle se dozvíme na začátku února. Do té doby si však můžeme naplno užívat nejlepšího sportu a parádní akce v nejslavnější severoamerické lize. Půl rok s nedostatkem spánku, brzkým vstáváním nebo pozdním odchodem do postele je tady. Avšak vše zcela dobrovolně pod zářivým světlem NFL. Držte si čepice a klobouky, kolotoč NFL se znovu roztáčí…

                                                                                                                   

                                                                                                                                                Jan Štiegler