Shrnutí 16. týdne NFL

2018. 12. 27. 11:15    
Čas čtení: 2 minuta
NFL

27. 12. 2018 – Šestnáct hracích týdnů za námi a pouze jeden před námi. Základní část NFL se blíží do svého konce a boje o playoff vrcholí. Šest týmů si to přímo nebo nepřímo rozdá o tři zbývající postupová místa a v NFL bude ke konci roku ještě pořádně horko.

V konferenci NFC už zbývá pouze jedno postupové místo, o které si to na dálku rozdají Vikings a Eagles. Úřadující šampioni z Philadelphie drží naději na playoff, když v minulém týdnu doslova utekli hrobníkovi z lopaty a s vypršením časového limitu fieldgoalem rozhodli zápas proti Texans. Eagles na konci tohoto roku znovu spoléhají na náhradního QB Nicka Folese, který dotáhl Eagles až k loňskému titulu a ceně nejužitečnějšího hráče Super Bowlu. Foles nastupuje za zraněného Wentze a znovu ukazuje, že v prosinci a lednu oplývá snad kouzelnou mocí. Proti rozjetým Texans Foles naházel 471y čímž stanovil nový rekord v týmu Philadelphie, a hlavně díky jeho přesným pasům pár desítek vteřin před koncem se Eaglesdostali až dokopovou vzdálenost, kterou s vypršením časového limitu proměnil ve vítězný FG kickerElliott, který tak udržel Eagles v hře o playoff.Eagles v tomto týdnu budou muset porazit zraněním zdecimovaný tým Washingtonu a doufat v zaváhaní Minnesoty. Hráče Vikings naopak čeká Chicago, které stále hraje o druhé místo v konferenci a s ním spojené volno v prvním kole playoff. Rozhodně tedy nelehký úkol, ale Minnesota drží karty ve své ruce. Naopak Eagles budou muset spoléhat nejen na své výkony, ale i pomoc druhého týmu. Zdali Vikings udrží svou pozici nebo ve Philadelphii znovu zavládne „Saint Foles“ a posune Eagles do playoff bude jeden z vrcholů posledního týdne základní části.

Tím pravým vrcholem však bude souboj Titans a Colts. Tento zápas byl NFL přeložen na 2:30 našeho času, tedy Sunday Night Football a zápas v nejatraktivnějším možném čase, protože půjde o přímí souboj o místo v playoff. Vítěz postupuje dál, poraženému končí sezóna. Colts v minulém týdnu také udrželi naději na playoff vítězstvím nad Giants, když rozdílový touchdown skórovali až minutu před koncem. Nicméně v zápase s Titans budou favoriti. Tým z Tennessee se možná bude muset obejít bez svého QB Marcuse Marioty, který si v zápase proti Redskins poranil nerv v loktu a nad jeho startem visí otazník. Titans tak budou znovu spoléhat na RB Henryho, který skóroval 7 TD v posledních třech týdnech a připsal si téměř 500y po zemi. Tento zápas si můžete vychutnat i na obrazovkách Sportu TV v noci z neděle na pondělí, kdy se také uzavře základní část letošního skvělého ročníku.

O poslední postupové místo si to na dálku rozdají dva nesmiřitelní rivalové. Baltimor Ravens zatím drží první příčku v divizi AFC North a Pittsburgh Steelers, kteří celou sezónu byli na postupových místech, tak na poslední chvílidíky herním výpadkům mohou přijít o vyřazovací boje. Steelers totiž prohráli čtyři z pěti posledních střetnutí a jejich sezóna tak možná skončí v základní části. Naposledy Steelers prohráli proti rozjetým Saints, i díky chybě jinak skvělého WR Smith-Schustera, který v poslední minutě přišel vinou fumblu o míč a znemožnil Steelers pokus o vyrovnávací fieldgoal. Steelers stejně jako Eagles potřebují k postupu do playoff pomoc od jiného týmu. K vlastnímu vítězství nad Bengals potřebují, aby Browns porazili venku Ravens a odsunuli tým z Baltimoru mimo postupové příčky. Naopak Ravens, které vede nováček QB Lamar Jackson, budou spoléhat na svou formu z posledních týdnů a v souboji dvou nováčku na pozici quarterbacka zvítězí nad jedničkou draftu,BakeremMayfieldem z Clevelandu, právě Jackson, který propadl do Ravens až na konci letošního draftu.

PLAYOFF Picture:

AFC – 1.Chiefs (11-4), 2.Patriots (10-5) 3.Texans (10-5) 4.Ravens (9-6) 5.Chargers (11-4) 6.Colts (9-6)

V závěsu – Titans (9-6), Steelers (8-6-1)

NFC – 1.Saints (13-2), 2.Rams (12-3) 3.Bears (11-4) 4.Cowboys (9-6) 5.Sehawks (9-6) 6.Vikings (8-6-1)

V závěsu –Eagles (8-7)

autor: Jan Štiegler