NFL uzavřela základní část, ať žije Play-off!

2019. 01. 03. 07:44    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

2.1.2019 – NFL má za sebou základní část! 256 zápasů ve kterých si to 32 týmů rozdalo o 12 míst v playoff. Pro dvanáct šťastných začíná boj o nejcennější trofej – Vince Lombardiho, kterou pozvedne poslední neporažený tým playoff na začátku února. Naopak pro 20 týmů píšťalkou s koncem zápasů 17.týdne začala příprava na sezónu 2019.

Sedmnáctý týden byl nakonec velké drama, když si to rozdalo hned šest týmů o tři postupová místa. V konferenci NFC měli vše ve svých rukou hráči Minnesoty Vikings, když jim k jistotě postupu do playoff stačilo doma porazit divizní rivaly Bears. Jenže útok Vikings se ke konci tohoto roku trápil a tento zápas nebyl výjimkou. Vikings proti skvělé obraně Bears nemohli najít recept ani běhy ani passovou hrou a několik sérií, které zakončili nechvalně proslulým tři a ven naznačovalo, že to s postupem do playoff může být ještě hodně nahnuté. Vikings nakonec tahali celý zápas za kratší konec provazu, a i díky velmi dobré běhové hře Bears se dostali do ztráty, kterou už nedokázali dohnat a prohráli 24:10. Vikings tak museli spoléhat na to, že Eagles zaváhají proti Redskins, což by jim k postupu do playoff také stačilo. Jenže Eagles proti zraněním zdecimovanému týmu Redskins svoji úlohu zvládli. Pod taktovkou QB Folese, který je znovu ke konci sezóny pod centrem za zraněného Wentze jasně svého rivala přehráli a po bezchybném výkonu a výhře 24:0 si v posledním možném termínu zajistili playoff, a s ním i možnost na obhajobu trofeje za vítězství v Super Bowlu.

V AFC to bylo ještě o chlup zamotanější, když mezi sebou na dálku bojovali Steelers a Ravens a v posledním zápase základní části si to na přímo rozdali Colts a Titans. Steelers potřebovali k postupu do playoff porazit Bengals a doufat, že jednička draftu, Baker Mayfield, dotáhne svůj tým k vítězství nad Ravens. První část skládačky Steelers zvládli, když s trochou štěstí porazili Bengals a museli tak čekat na zaváhání Ravens. Ti se s nevyzpytatelnými Browns trápili, a dokonce necelé dvě minuty před koncem museli bránit dvoubodové vedení, když šel na míč útok Browns a field goal jim stačil k vítězství. Hráči Pittsburghu už v té době měli dohráno a zůstali na hřišti sledovat toto utkání na velkoplošné obrazovce, stejně jako většina fanoušků na zaplněném Heinz Fieldu v Pittsburghu. Bohužel k jejich smůle se Browns i přes několik pěkných akcí k field goalu nedostali, když nedokázali získat potřebných 10y které je dělilo od pozice na kop ze hry. Interceptionem na čtvrtý down pak ukončil zápas LB Mosley, který tak poslal svůj tým do vyřazovací části.

Posledním zápasem letošní základní části NFL byl přímí souboj o poslední postupové místo do playoff ve kterém si to mezi sebou rozdali Indianapolis Colts a Tenneesse Titans. Titans se museli v zápase obejít bez svého QB Marcuse Marioty, který vinou zranění loktu a ramene nemohl zasáhnout do tohoto klíčového zápasu celé sezóny. Colts tuto výhodu jasně využili, a i přes počáteční vyrovnanou hru obou týmu nakonec ukázali rozdíl mezi QB Luckem na jejich straně a náhradníkem Gabbertem a vítězstvím si tak zajistili poslední volné místo v playoff.

Nejlepší výkony sezóny 2018:

Nejvíce passing yardů: Ben Roethlisberger (Steelers) – 5 129 yardů

Nejvíce rushing yardů: Ezekiel Elliot (Cowboys) – 1 434 yardů

Nejvíce receiving yardů: Julio Jones (Falcons) – 1 677 yardů

Nejvíce sacků: Aaron Donald (Rams) – 20,5 sacku

Nejvíce tacklů: Darius Leonard (Colts) – 163 tacklů

PLAYOFF:

AFC – volno v prvním kole: Chiefs (1.) a Patriots (2.)

NFC – volno v prvním kole: Saints (1.) a Rams (2.)

AFC Wildcard round – Texans (3.) vs. Colts (6.) , Ravens (4.) vs. Chargers (5.)

NFC Wildcard round – Bears (3.) vs. Eagles (6.) , Cowboys (4.) vs. Seahawks (5.)

Playoff se rozjede už tento týden, kdy nás v sobotu a v neděli čekají hned dva zápasy, které si i Vy můžete vychutnat na Sportu TV. Ten pravý vrchol sezóny tedy začíná a my se můžeme těšit na urputné boje o trofej Vince Lombardiho a titul „World Champions“ který se s ním pojí …. PLAYOFF NFL ZAČÍNÁ!

                                                                                                                                                  Jan Štiegler