Skupina I: Euro pro Belgii a Rusko?

2019. 02. 01. 16:22    
Čas čtení: 2 minuta

1. 2. 2019 – Skupina I má jednoznačného favorita v Belgii. Kterou by nemělo ohrozit ani Rusko, které načerpalo spoustu sebedůvěry během domácího mistrovství světa. Rusové se možná budou muset otáčet za sebe, protože Skotsko předvádělo v posledním období relativně přesvědčivé výkony. Ale proti silnějším většinou ztrácelo. Tak či onak, trojice Belgie, Rusko a Skotsko by se měla rychle oddělit od tria Kypr, Kazachstán a San Marino, které si o postupu může nechat jen zdát.

Belgičané na mundialu konečně prodali potenciál týmu a odrazili se k bronzovým medailím. Na šampionátu prohráli jen v semifinále s pozdějšími mistry světa z Francie. Dali tak punc skvěle zvládnuté kvalifikaci, ve které ztratili jen dva body. A i když to Marcu Wilmotsovi asi moc radosti neudělá, vše působí tak, že právě on byl žábou na prameni. Španělský trenér Roberto Martinez nemusel řešit to, zda jako Valon nebo Vlám někomu podstrojuje nebo ne, a koncentroval se na to, aby ekipa fungovala jako skutečný tým. A šlo mu to dobře. Hráčský materiál má nadále báječný. Není tedy důvod, aby Belgičané neměli směřovat k prvnímu místu ve skupině.

Největší tajenkou skupiny bude herní a výsledková tvář Rusů. Tedy celku, který byl před mistrovstvím světa skoro pro smích, aby byl po jeho skončení houfně oslavován. Rusové prošli do čtvrtfinále, kde prohráli až s pozdějším finalistou z Chorvatska na penalty. Sice porazili jen Saúdskou Arábii a Egypt, ale vyřazení Španělska v nekoukatelném osmifinálovém utkání na penalty zajistilo týmu slávu a trenéru Čerčesovovi silnou pozici. V Lize národů to znovu žádné extra bavendo nebylo, přesto chyběl k postupu do ligy A přes Švédsko jen kousek. Síla kádru není vůbec špatná, ale problémem bývá občasná nekonzistentnost. Nicméně pokud budou Rusové při plné formě, motivaci i síle, šance na postup je velmi vysoká.

To bude chtít popřít Skotsko. V posledních dvou kvalifikacích na velké turnaje jim postup, nebo alespoň šance na baráž, utekly o kousek. V boji o poslední Euro chyběly do baráže tři body, v boji o MS stačilo v posledním zápase vyhrát ve Slovinsku. Remíza 2-2 však poslala do baráže Slovensko. Postup ale přece jen Skotové prožili. Sice jen v Lize národů. A pravda, soupeři nebyli úplně hvězdní – Izrael a Albánie – ale 3 výhry ze 4 zápasů a 10 vstřelených kusů svoji váhu mají. Síla kádru podle jmen však úrovně Ruska nedosahuje. A přestože výsledky v posledním období nebyly v součtu zlé, proti silnějším týmům Skotové bodovali zřídka. Bylo by laciné říci, že jejich hra je stereotypně ostrovní, ale zrovna u Skotska to hloupé klišé není. V souboji s Belgií a Ruskem jsou Skotové určitě tím třetím vzadu. A podle všeho by i na třetím místě měli zůstat.

S adepty na postup jsme tím skončili. Kypr v posledních letech sice párkrát kousnul, ale na týmy typu Belgie a Ruska nemá. Pro českého fanouška bude zajímavé sledovat výsledky Kazachstánu, který převzal ve Zlíně úspěšný trenér Bílek. Ale limity výběru jsou zřejmé. V posledních čtyřech kvalifikacích na velké turnaje uhráli Kazaši jen 3 výhry. Samostatnou kapitolou nadále zůstává San Marino. 85 porážek z posledních 86 utkání znamená, že tento státeček bude nadále hrát svou vlastní soutěž na dně tabulky.

redakce/as/