Formule 1 zpět na diváckém výsluní

2020. 07. 07. 12:48    
Čas čtení: 2 minuta
F1

7.7. 2020 – Celý svět čekal na to, až se zpožděním 112 dní oproti plánu, a 217 dní od poslední velké ceny, znovu zahájí šampionát Mistrovství světa vozů formule 1. Formule 1 se o uplynulém víkendu stala první mezinárodní sportovní událostí, která se vrátila do života, a to Velkou cenou Rakouska na okruhu Red Bull Ring. Nadšení diváků dokládá rekordní sledovanost.

Sportovní duch seriálu jako kdyby tušil úmornost dlouhého čekání fanoušků a odvděčil se velmi vzrušující velkou cenou, což diváci kvitovali s povděkem. Velká cena Rakouska 2020 měla všechno. Neodmyslitelnou kontroverzi krátce před startem závodu, kdy sportovní komisaři až napodruhé penalizovali šestinásobného mistra světa Lewise Hamiltona za prohřešek v kvalifikaci a odsunuli jej na páté místo. První na startu stál jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas a vedle něj stoupající hvězda a vítěz dvou posledních závodů na Red Bull Ringu Max Verstappen z domácí stáje Red Bull.

Po dramatických 71 kolech do cíle ale dojelo jen jedenáct formulí z cekových dvaceti! Únava z dlouhého čekání jako kdyby se projevila i na samotné technice. Max Verstappen do cíle nedojel kvůli selhání motoru. Problémy s brzdami, palivovým systémem nebo dokonce špatně připevněné kolo – to  všechno mělo za následek jedno vypadnutí ze závodu za druhým.

Závěr velké ceny přinesl zuřivý boj nejen o místo na stupních vítězů, ale také celkové vítězství. Red Bull chytře využil neutralizace závodu za safety carem a vůz Verstappenova týmového kolegy Alexe Albona osadil jinou specifikací pneumatik. To Albonovi okamžitě nabídlo šanci překonat oba jezdce Mercedesu a vyhrát, nebýt jeho kolize s Lewisem Hamiltonem! Už druhé v posledních třech závodech! Hamilton dostal časový trest pěti sekund, což nabídlo šanci zabojovat o stupně vítězů jiné stoupající hvězdě, Landu Norrisovi z týmu McLaren. Ten šanci využil a v posledním okruhu si dojel pro nejrychlejší kolo závodu a odstup na Hamiltona menší než 5 sekund. A tím pádem také stupně vítězů!

Valtteri Bottas závod s vypětím všech sil vyhrál a už o nadcházejícím víkendu se může pokusit vítězství zopakovat. Ostatní dostanou šanci na reparát. Formule 1 totiž na okruhu Red Bull Ring zůstává a jen o týden později se na něm pod názvem Velká cena Štýrska pojede druhý závod sezony.

Že restart Formule 1 diváky enormě zajímá, dokládá sledovanost Velké ceny Rakouska F1, kdy sledovanost nedělního závodu dosáhla 186.000 diváků a podíl na sledovanosti v cílové skupině M15-54 byl 12,4% (share). Tedy každý osmý muž ve věku 15-54 let, který sledoval v té době televizi, měl zapnutou formuli 1.

                                                                                                                                                                                                                                                                                   redakce/TZ/