Nová výzva Alexandra Kokorina

2019. 05. 10. 06:54    
Čas čtení: 2 minuta

Alexandr Kokorin

10. 5. 2019 – Pokud jste nyní pár měsíců nebo třeba jen posledních pár dnů nesledovali žádný ze zpravodajských serverů, musím vás zklamat. Nebudeme se bavit o tom, že by ruský reprezentant Kokorin opustil Petrohrad, a prvně v životě tak i ruský klubový fotbal, a zkusil angažmá v některé z prestižních evropských lig. Jeho výzvou totiž bude něco jiného. Znovu zatnout zuby a bojovat. O přežití.

Týká se to i jeho parťáka, dalšího ruského reprezentanta, Pavla Mamajeva. Oběma totiž dostali ve středu u moskevského soudu 18, respektive 17 měsíců nepodmíněného trestu za loňské napadení několika lidí v centru Moskvy.

Pro rychlé připomenutí – Mamajev s Kokorinem byli na tahu Moskvou ve společnosti napomenuti, že jsou při své zábavě příliš hluční. Fotbalisté, kteří měl nejen upito, ale údajně byli i pod vlivem drog se jali situaci vyřešit rázně, a rozdali kolem sebe pár rán pěstí, oháněli se dokonce i židlemi. Výsledek? Několik zraněných osob. Ale bohužel pro hráče ne ledajakých. Jedním z obětí byl jeden z tehdejších ředitelů na ministerstvu průmyslu a obchodu Denis Pak, který musel být hospitalizován s otřesem mozku a poraněním ruky. Kokorin s Mamajevem napadli i dalšího vedoucího pracovníka ministerstva Sergeje Gajsina. A napadnout úřední osobu se neodpouští ani v živelném Rusku.

Ono to není tak, že by se oběma hráčům měl rozsudkem právě teď změnit život. Oba už tráví sedmý měsíc ve vazbě. Pokud bude tedy středeční rozsudek potvrzen (Kokorinova advokátka Taťjana Stukalovová už oznámila, že se proti rozsudku odvolá), bude osmadvacetiletý útočník Zenitu Petrohrad v prosinci tohoto roku volný.

Jenže je otázka, co bude dál. I kdyby to mělo vyjít Kokorin na konci roku z vězení a chtěl se zapojit do nejen běžného života, ale i pokračovat ve fotbalové kariéře, rozhodně to nepůjde snadno. A nejen z pohledu fyzické kondice a fotbalových návyků. Vedle vězení čeká oba fotbalisty totiž i postih od klubů, které jejich chování odsoudily. Navíc jim od etické komise svazu hrozí až doživotní zákaz působení v ruských fotbalových soutěžích.

Ani jednomu z odsouzených fotbalistů samozřejmě nepomohlo, že své fanoušky i zaměstnavatele naštvali už bujarým večírkem v Monte Carlu krátce po brzkém vyřazení ruské reprezentace z mistrovství Evropy 2016. Tehdy byli přeřazeni do rezervních týmů Petrohradu a Krasnodaru, navíc dostali vysoké pokuty.

Jenže polepšení nepřišlo. A životní i fotbalové osudy obou dvou jsou tak nyní zahaleny do oparu nejistoty.

redakce/as/