Životní výzva pro oba. Fulton chce zdemolovat „Lamače srdcí“

2021. 11. 27. 10:50    
Čas čtení: 3 minuta
Box

27.11. 2021 – Od čtyř hodin v noci na neděli odstartuje hlavní část galavečera Premier Boxing Champions (PBC) a Showtime Boxing, kterou budou moct prostřednictvím přímého přenosu Sport 1 sledovat také fanoušci v Česku.

Jeden ze čtyř sourozenců Russellů, Gary Antonio (18-0, 12 KO). Raeese Aleem (18-0, 12 KO) a řada dalších.

Ale hlavně Brandon Figueroa (22-0-1, 17 KO) a Stephen Fulton (19-0, 8 KO) v duelu o tituly WBC a WBO v super bantamové váze. Oba do ringu přinesou jeden. A pokud duel neskončí remízou, jeden z nich odejde s oběma. Odejde coby král této váhy.

Ostatně už nyní jsou vedeni na BoxRec.com coby číslo 1 (Figueroa) a číslo 2 (Fulton).

„Nejlepší 122 (v librách super bantamová) jsem já. Doteď jsem bojoval na 75 procent, protože jsem měl problémy s rukama. Nyní je vše tak, jak má být. Jsem silnější, tvrdší, lepší než kdy dříve,“ prohlašuje sedmadvacetiletý „Cool Boy Steph“, toho času šampion WBO.

Pro pás si došel až letos v lednu, když ve dvanácti kolech jasně vybodoval Angela Lea. Byl to jeho osmý neporažený soupeř kariéry, kterého zdolal. Na duel přitom mělo dojít už o půl roku dříve, ale Fultona dostihl krátce před zápasem covid-19 a tak došlo k odložení.

Totéž se přihodilo i tentokrát. Pro změnu v táboře soupeře. Oba rivalové se měli potkat už na konci září, deset dní před termínem ale byl čtyřiadvacetiletý „The Heartbreaker“ pozitivní na covid-19 a termín očekávaného souboje se musel posunout.

„Nebylo to nic příjemného, ale jsem vrcholový sportovec, moje tělo to zvládlo v pohodě. Nebyl jsem upoutaný na lůžko, průběžně jsem sportoval, trénoval. A jsem nyní silnější než kdy dříve,“ vrací se o dva měsíce zpět Figueroa, jehož starší bratr Omar byl mistrem světa v lehké váze, jako první ukončil ve velteru tvrďáka Roberta Guerrera, ovšem poslední dva duely – s Jordenisem Ugasem a Abelem Ramosem – prohrál.

To Brandon drží stále čistý štít. A hodlá v tom pokračovat i nadále. „Mají mě za hezounka, roztomilého kluka, lamače srdcí, slyšel jsem na sebe spoustu narážek v tomto ohledu. Ale neřeším to, protože každému, kdo na toto někdy narážel, jsem to pak vrátil v ringu. Ať mezi amatéry, kde na turnajích opravdu slyšíte úplně všechno, nebo mezi profíky. Celý život mě všichni podceňují, dokoce i můj otec mi jeden čas nevěřil,“ usmívá se 173 centimetrů vysoký talent z texaského Weslaca.

Do sobotního souboje sice půjde v pozici outsidera, je třeba ale připomenout jeho poslední duel, když v květnu v sedmi kolech knockoutoval tvrďáka a do té doby neporaženého a obávaného knockoutéra Luise Neryho (31-1, 24 KO).

„Vím, že i Stephen půjde do našeho souboje s tím, že je lepším bojovníkem. Ať si to klidně myslí. Na každého soupeře mám plán. Je mi jedno, zda stojím proti pravákovi, levákovi, vyššímu, menšímu, vždy vím, co mám dělat. Vím, že musím zachytit jeho rytmus, jeho rychlost a pak být tvrdý jako vždy. Vím, že jsem vyšší, mám delší paže. A hlavně, čím lepší soupeř, tím lepší výkon jsem schopen podat. A on je tím nejlepším soupeřem mé kariéry,“ dodal Figueroa.

„To rád slyším. Hlavně to, že je zdravý a že je silnější než dříve. Protože zdraví je na prvním místě. A zároveň nechci slyšet žádné výmluvy až ho porazím. Až ho knockoutuji. Chci porazit toho nejlepšího Figuerou. Protože i on proti sobě bude mít nejlepší verzi Stephena Fultonu, tomu věřte,“ reagoval na slova protivníka bijec zocelený drsnými ulicemi Philadelphie.

Ač vyrůstal v tomto prostředí, měl jeden zajímavý problém. Jak sám zmínil, potýkal se s bolestmi rukou. Důvod? Jako řada boxerů dělal tu chybu, že neuměl zatnout pěst. Rád si v ringu hraje, byť tvrdí, že ho baví i boxovat na krátkou a střední vzdálenost, což ostatně ukázal i v posledním duelu.

„Vždycky měl s tvrdostí úderů problém. Nedokončoval, špatně do nich chodil, jako by se odtahoval. Bál se o ruce, bolely ho. Tak jsem mu jednou řekl, že pokud bude mít ruce od zápěstí po prsty volně, tak to bude pořád jako by se snažil rozbít cihlovou zeď vajíčkem. Že prostě musí pěst zpevnit. Pak je to, jako když do ní udeří kladivem. Trvalo to, ale pochopil. A nyní? Má ránu jako když kopne kůň,“ řekl k tomuto problému v rozhovoru pro PBC jeho trenér a manažer v jedné osobě Wahid Rahim.

Zdá se, že nás opravdu čeká boj dvou elitních boxerů ve špičkové formě. Potvrdí Fulton roli favorita a zdolá devátého neporaženého soupeře, nebo naopak Figueroa opět ukáže, že mu pozice outsidera svědčí? Uvidíme už v neděli nad ránem…

                                                                                                                                                                                                                                                 autor: Antonín Vavrda